Bied hulp aan hulpdiensten

Bied hulp aan hulpdiensten

e hoort het waarschijnlijk elke dag: de sirene van een brandweer, ambulance of politiewagen. Een noodsituatie kan zich in alle vormen en maten voordoen. Toch is vaak het geval dat jij zelf geen hulp nodig hebt, maar wel van toegevoegde waarde kunt zijn. Daarom is het van belang dat je weet hoe je het beste kunt reageren in een noodsituatie. In deze blog delen wij vier essentiële tips om je hoofd koel te houden.

Tip 1: Dit is een noodgeval!

Bevind je je op de weg wanneer een hulpdienst nadert? Ook al wil je de voorrangsvoertuigen graag vlot voorbij laten gaan, het is van groot belang dat je geen verkeersregels overtreedt. Het voornaamste advies is om kalm te blijven en rustig te zoeken naar een geschikte gelegenheid om ruimte te maken. Vertrouw erop dat ze de benodigde doorgang zullen vinden.

Tip 2: Doe wat je kunt doen

Indien je over de benodigde vaardigheden beschikt, bied dan direct eerste hulp aan slachtoffers vóór aankomst van de professionele hulpverleners. Dit kan aanzienlijk bijdragen aan het herstel van de situatie. Denk aan vitale handelingen, zoals het stelpen van bloedingen, het uitvoeren van reanimatie of bijstand verlenen aan bewusteloze personen. Jouw handelingen kunnen een cruciaal verschil maken in noodsituaties.

Tip 3: Everybody safe?

Het is van groot belang om altijd eerst te kijken naar de veiligheid van jezelf, het slachtoffer en de hulpverleners. Indien mogelijk, draag bij aan het scheppen van een veilige omgeving voor zowel de slachtoffers als de hulpverleners. Verwijder obstakels en houd voldoende afstand tot gevaarlijke gebieden. Als dit niet haalbaar is, neem dan absoluut geen risico’s. Onthoud dat je eigen veiligheid ook van groot belang is. Waag je eigen welzijn dus niet door hulp te bieden in situaties waar onnodig gevaar aanwezig is.

Tip 4: Sla de handen ineen

Nadat professionele hulp ter plaatse is gekomen, is het belangrijk om de situatie opnieuw te beoordelen. Laat hen hun taken uitvoeren en overweeg hoe je kunt bijdragen. Houd er rekening mee dat je enkel de instructies van de hulpverleners moet opvolgen en geen eigen initiatieven moet nemen. Jouw begrip van de situatie kan waardevolle inzichten opleveren die de hulpverlening efficiënter maken.

_________

Bron: https://veiligebuurt.nl/veiligebuurt-tips/2021/09/26/biedt-hulp-aan-hulpdiensten/