Biedt hulp aan hulpdiensten!

Biedt hulp aan hulpdiensten!

Je hoopt het natuurlijk niet, maar de kans bestaat dat jouw buurt  er een keer mee te maken krijgt. Een naderende politiewagen, brandweerauto of ambulance met zwaailicht en sirene. Hoe kun je hier dan het beste mee omgaan? Hoe geef je deze voertuigen vrij baan? Hoe zit het met de ruimte in jouw straat, kan een hulpverleningsvoertuig er makkelijk langs? En kunnen ze alles goed vinden? Lees hieronder de belangrijkste zaken om in geval van nood in je achterhoofd te houden.

Blijf rustig

Zelf op de weg bij een naderende hulpdienst? Hoe graag je zogenoemde voorrangsvoertuigen (zoals politie- en brandweerwagens en ambulances) ook ongehinderd wilt laten passeren, je mag daarbij geen verkeersovertreding maken. Het belangrijkste advies is dan ook: blijf kalm en kijk rustig uit naar een mogelijkheid om ruimte te maken. Je kunt ervan uitgaan dat het voorrangsvoertuig zijn eigen weg vindt. Op www.zwaailichtensirene.nl vind je nog meer handige tips en adviezen.

Laat je huisnummer zien

huisnummer

Spoed, alarm, 112. Hulp is gealarmeerd en onderweg, maar is jouw huis in noodgevallen goed vindbaar? Tijd is in dit soort gevallen zeer kostbaar, dus zorg ervoor dat je huisnummer zichtbaar en leesbaar is, ook in het donker. Als elke seconde telt, weet de hulpdienst je woning snel te vinden. Hoe weet je of je huisnummer goed zichtbaar is? Heel simpel: voer thuis zelf even een check uit. Kijk van een afstand of je eigen huisnummer duidelijk zichtbaar is. Liefst vanuit een rijdende auto met – waar mogelijk – 50 km per uur. Zo niet, pas het dan aan!

Wist je dat het in Nederland zelfs verplicht is dat je huisnummer vanaf de openbare weg duidelijk leesbaar is? Je bent zelf verantwoordelijk voor het aanbrengen, onderhouden en goed zichtbaar houden van je huisnummer. Lees hier (https://www.brandweer.nl/brandveiligheid/huisnummers) meer over de wettelijke eisen.

Geef hulpverleners de ruimte

Als de hulpverleners zijn gearriveerd, wil je natuurlijk niet dat ze worden opgehouden door bijvoorbeeld verkeerd geparkeerde voertuigen in de buurt.

Is er sprake van brand? Een blusvoertuig heeft de hieronder aangegeven ruimte echt nodig om snel ter plaatse te kunnen zijn:

  • Doorgaande wegen: min. 3,50 meter
  • Doodlopende wegen met keer mogelijkheid: min. 4,50 meter
  • Doodlopende wegen zonder keer mogelijkheid: min. 5,00 meter
  • Doodlopende weg zonder keer mogelijkheid en geen breedte van 5 meter mogelijk: maximale lengte is 40 meter
  • Doorrijdhoogte 4,20 meter

Herken brandkranen en houd ze vrij

Bij maximaal pompvermogen is een watertank van de blusvoertuigen van de brandweer binnen enkele minuten helemaal leeg. Je kunt goed behulpzaam zijn wanneer je weet waar zich de dichtstbijzijnde brandkraan in jouw buurt bevindt. Ook het (sneeuw en begroeiing) vrij houden van brandkranen is belangrijk. Een brandkraan in je buurt herken je aan brandkraanbordjes: er zijn rood omrande brandkraanbordjes aangebracht tegen gevels, aanduidingen in rood op betonnen paaltjes of op witte (plastic) paaltjes. De brandkraan zelf bezit een vierkant of ovaal deksel voorzien van de tekst ‘Brandkraan’ of ‘Hydrant’. In het buitengebied zijn vaak gele driehoeken op het wegdek aangebracht ter hoogte van een brandkraan/geboorde put.