Acht heldere tips tegen condens op je autoruiten
Wie kent het niet? Je stapt in de auto en ziet een enorme waas aan condens op je ruiten. Zonder de airconditioning moet je hard poetsen met een droge doek. En met een beetje geluk moet je bij vorst ook aan de binnenkant van je ramen krabben. Maar hoe ga je deze condens tegen? Wij hebben acht tips voor je die jou gaan helpen.
Winterseizoen
In het winterseizoen is het natuurlijk kouder en natter dan in de zomerperioden. Deze koude luchtstroom slaat namelijk minder minder vocht op dan warme lucht. Deze factor zorgt ervoor dat de ruiten sneller beslaan. Dit gebeurt voornamelijk in de nacht. Maar waarom in de nacht? Omdat je overdag het vocht via je eigen kleding en schoenen je auto in brengt. Daarnaast is het zo dat wanneer je er weinig in rijdt, dit probleem ook vaker voorkomt. Want in auto’s waarmee veel wordt gereden, droogt dit vanzelf op door gebruik van kachel en airconditioning.
Tip 1: Check je afvoerkanalen
Wist je dat de afvoerkanalen van je auto kunnen worden geblokkeerd door vuil en bladeren? Hierdoor kan het regenwater zich ophopen en in het ergste geval naar binnen sijpelen via het interieur. Maar waar vind je deze afvoerkanalen? Deze bevinden zich tussen de voorruit en de motorkap, in het zonnedak en soms ook aan de achterkant van de auto.
Tip 2: Vervang je binnenfilter
Stof en vuil zorgen ervoor dat de lucht niet langer optimaal kan circuleren. Bacteriën en schimmels krijgen hierdoor de kans om zich te verspreiden. Het binnenfilter kan daardoor een gezondheidsrisico vormen. Vervang daarom regelmatig je binnenfilter. Deze zal ongeveer rond de 15 euro kosten. En het is vooral goed om te weten dat deze hoogwaardige actieve koolfilters niet alleen pollen en stof, maar ook stikstofoxiden uit de lucht haalt.
Tip 3: Ventileren maar
Zorg ervoor dat de ventilatiekanalen open staan. Maar let op. Zet hem niet op de recirculatiestand. Dit heeft een averechts effect. Het voertuig wordt op deze manier namelijk niet ontlucht. Schakel daarom altijd de airconditioning en verwarming aan of zet voor een aantal seconden je raam open zodat de condens kan ontsnappen.
Tip 4: Airconditioning is key
Veel mensen gebruiken de airconditioning in de zomer als verkoeling. Maar wist je dat je dat het in de winter ook goed is om dit af en toe te gebruiken? Hiermee voorkom je ophoping van bacteriën, nare geurtjes en verhoogt het de levensduur. Bovendien verwijdert de airco vocht uit de lucht op een veel effectievere manier dan de verwarming.
Tip 5: Houd de auto droog
Ga jij wel eens met natte kleding de auto in? Niet meer doen! Leg natte jassen in de kofferbak zodat het vocht niet door de bekleding van je interieur wordt opgenomen. Dit stimuleert de condens.
Tip 6: Gebruik een ontvochtiger
Er zijn een aantal goede en goedkope opties om vochtige binnenlucht te drogen. Zo zijn er vochtabsorberende producten zoals een herbruikbaar kussen. Wil jij een ander alternatief? Kies dan voor een oude sok gevuld met kattenbakvulling.Helaas wel iets minder duurzaam. Dit is namelijk niet herbruikbaar.
Tip 7: Shampoo?
Een beetje schoonmaakmiddel of shampoo kan wonderen verrichten. Wrijf dit aan de binnenkant van je vooruit in en je hebt minder dampaanslag.
Tip 8: Onderhoud
Rubbers kunnen na loop van tijd best poreus worden. Deze luchtbellen zorgen ervoor dat er vocht kan binnendringen. Om dit te voorkomen, kunnen ze met de juiste zorg soepel worden gehouden. Hiervoor kun je ook verschillende producten gebruiken. Denk hierbij aan talkpoeder, vaseline of een ander verzorgingsproduct.
__
Bron: