Hoe kan ik de politie helpen met camerabeelden?

Hoe kan ik de politie helpen met camerabeelden?

Criminelen ruilen steeds vaker hun breekijzer in voor het toetsenbord, maar toch blijven misdrijven zoals overvallen en inbraken nog regelmatig voorkomen. Het is daarom belangrijk om te weten dat jouw camerabeelden van onschatbare waarde kunnen zijn voor de politie bij een opsporingsonderzoek in jouw buurt. De politie maakt namelijk gebruik van het systeem ‘camera in beeld’. Hiermee houden ze per straat bij welke beveiligingscamera’s beschikbaar zijn, wie de eigenaar is en hoe lang de beelden worden bewaard. Maar waar moet je precies op letten? Wij hebben een aantal handige tips voor jou die kunnen bijdragen aan een veiligere buurt.

Tip 1: Let op de hoogte en richting van de camera

Hang je beveiligingscamera op een hoogte van 1,7 meter en richt deze op de waardevolle objecten op je erf. Zorg er wel voor dat er geen direct zonlicht in de lens komt. Als alternatief kun je ook kiezen om de Wide Dynamic Range-functie (WRD) aan te schaffen. Deze functie zorgt voor betere beeldkwaliteit bij grote contrasten tussen licht en donker.

Tip 2: Kies passende verlichting rondom de camera

Inbrekers zijn vaak actief in de avond of nacht, dus goede verlichting kan zeker helpen. Overweeg het gebruik van infraroodverlichting of een LED-bouwlamp met een sensor om de beeldkwaliteit te verbeteren. Deze verlichtingsopties kunnen bijdragen aan betere zichtbaarheid en meer heldere beelden.

Tip 3: Privacy en meer

Bij het richten van je camera op je eigen terrein, is het soms onvermijdelijk dat ook de openbare weg wordt gefilmd. Beperk dit zo veel mogelijk. Maak duidelijk dat je een camera hebt met een bordje of sticker. Je kunt met het delen van beelden de privacy van anderen schenden. Er gelden namelijk specifieke regels en voorzorgsmaatregelen om de privacy van mensen te waarborgen.

Tip 4: Opslaan en bewaren van beelden

Je mag de camerabeelden maximaal 28 dagen bewaren. Daarbij moet je ook zorgen dat deze niet toegankelijk zijn voor anderen. Zorg ervoor dat je een veilige opslag hebt, zoals in de cloud. Controleer daarnaast regelmatig de opnames en instellingen van de camera’s via de software.

Tip 5: ‘Camera in beeld’

Wanneer de politie beelden voor onderzoek nodig heeft, bent je wettelijk verplicht om deze af te staan. Je mag anderen enkel vragen om beelden, zonder dwang of druk uit te oefenen. Het is daarbij belangrijk om goed uit te leggen waarom de beelden nodig zijn. Daarnaast heb je het recht op beelden waarop je zelf zichtbaar bent of bij een rechtmatig belang, zoals het doen van aangifte. In andere gevallen dienen persoonskenmerken zoals gezichten en bijzondere kenmerken geblurd te worden voordat ze gedeeld of overgedragen worden.

——-

Bron: 

https://www.politie.nl/binaries/content/assets/politie/nieuws/2022/september/camera-in-beeld-infographic-di_p-22-1105_fk.pdf