Hoe kwetsbaar ben jij? Vier tips om datalekken tegen te gaan!

Hoe kwetsbaar ben jij? Vier tips om datalekken tegen te gaan!

Je hoort het steeds vaker. Datalekken bij verschillende organisaties waarbij gegevens van miljoenen individuen op staat komen te liggen. Maar zo’n datalek kan jouw schaden zonder dat je er iets van merkt. Daarom is het belangrijk om je gegevens goed te beveiligen. Wij hebben een viertal tips voor jou die je beschermen tegen datalekken.

Datalekken

We spreken over een datalek als er persoonsgegevens gedeeld, verloren, gewijzigd of vernietigd zijn zonder dat die intentie er was. Dit kan verschillende oorzaken hebben. Zo kan het zijn dat er een slechte beveiliging is op een bepaalde website waardoor een digitale inbraak snel heeft plaatsgevonden. Maar of de gegevens ook daadwerkelijk zijn gelekt naar derden is niet altijd te achterhalen. 

Tip 1: Kies sterke en vooral unieke wachtwoorden

Het klinkt misschien voor de hand liggend, maar het gebeurd nog heel vaak. Veel mensen gebruiken voor verschillende platformen hetzelfde wachtwoord. Doe dit niet! Wanneer je betrokken bent bij een datalek ligt dit wachtwoord op straat. En dat betekent dat je binnen kunnen komen op al jouw accounts. 

Tip 2: Stel een tweefactorauthenticatie in

Inloggen met een tweefactorauthenticatie (2FA) is een stuk veiliger en verkleint de kans dat hackers toegang krijgen tot je accounts of gegevens. Zie het als een extra beveiligingsmiddel. Kies daarom bij voorkeur voor een authenticator-app in plaats van een sms. Want via sms-swapping kunnen criminelen je 06-nummer en de daarmee beveiligde accounts overnemen.

Tip 3: Gebruik verschillende mailadressen

Ga voor verschillende mailadressen. Gebruik er één als account waar al jouw belangrijke mailings naar toe worden verzonden. Een ander is misschien handig voor aanbiedingen van jouw favoriete winkels. Zo houdt je deze zaken gescheiden en wordt de kans kleiner dat je per ongeluk in de fout gaat. 

Tip 4: Beperk en verwijder data

De pop-ups vliegen je om de oren wanneer je een nieuw account aanmaakt. Maar wees voorzichtig. Voer bij het maken van accounts geen onnodige gegevens in. Denk hierbij aan aanvullende informatie zoals woonplaats of telefoonnummer. Doe dit alleen wanneer dit verplicht is. Twijfel je toch na het invullen? Verwijder dan jouw data van de website en verwijder jouw account.