Vuurwerkoverlast; Hoe ga je daarmee om?

Vuurwerkoverlast; Hoe ga je daarmee om?

Nu de feestdagen langzaam naderen begint het weer: vuurwerk. De eerste knallen zijn te horen, en er komen nieuwe deuken in verkeersborden en vuilnisbakken bij. Vervelend, en soms ook gevaarlijk! Hoe ga je om met vuurwerkoverlast of kun je zelfs voorkomen dat het gebeurt?

Het voorkomen van vuurwerkoverlast

Om vuurwerkoverlast te voorkomen, is het belangrijk dat buurtbewoners samen verantwoordelijk zijn. Door samen de buurt in de gaten te houden en het er met elkaar over te hebben kun je vuurwerkoverlast makkelijker signaleren en voorkomen. Ook is het belangrijk om, nu het vuurwerk langzaam binnen begint te druppelen, veiligheid rondom vuurwerk te bespreken met kinderen en jongeren. Zo weten ze wat de impact kan zijn, en gaan ze minder snel zelf aan de haal met vuurwerk als ze het tegenkomen.  Buurtverenigingen kunnen ook een rol spelen met voorlichtingsacties en alternatieve, vuurwerkvrije activiteiten tijdens de feestdagen. Door als buurt alert te zijn op verdachte vuurwerkactiviteiten in de buurt, kunnen jullie ervoor zorgen dat de buurt veilig en plezierig blijft voor iedereen.

Vuurwerkoverlast melden

Wanneer je vuurwerkoverlast wil melden, kan dit op vier manieren:

  • Bel 112 in levensbedreigende situaties
  • Meld actief vuurwerkoverlast bij de politie
  • Meld het bij de gemeente
  • Meld het via de Veilige Buurt app

Belangrijk om te weten is dat de politie alleen kan worden ingeschakeld als de overlast momenteel aan de gang is en je zicht hebt op de veroorzakers. Houd aantekeningen bij van de tijd, locatie en aard van de overlast om je melding te ondersteunen. Deze meldingen doe je het makkelijkst via de website van de politie.

Als de overlast niet meer aanhoudt of je weet niet waar het vuurwerk vandaan komt, neem dan contact op met je gemeente. Zij houden dit soort meldingen bij, en kunnen hier actie op ondernemen. Samenwerking met buren is ook belangrijk; hoe meer mensen zich uitspreken, hoe groter de kans dat er iets aan de overlast gebeurt. Wanneer je elkaar op de hoogte houdt, weet je sneller wat er speelt en wat jullie er met de buurt mee kunnen doen. Zo sta je samen sterk, en hou je de buurt veilig en vuurwerkvrij.