Nepagenten: Hoe herken je ze en wat kun je doen?
Het komt steeds vaker in het nieuws voorbij: nepagenten. Ze doen zich voor als politiemedewerkers en gebruiken allerlei trucs om je vertrouwen te winnen en toegang te krijgen tot je waardevolle spullen en bankgegevens. Hoe zorg je ervoor dat je niet in de val trapt? Met deze praktische tips bescherm je jezelf en anderen tegen nepagenten.
Aan de deur: Altijd alert blijven
Nepagenten doen zich voor als rechercheurs of wijkagenten, soms met een vals uniform. Ze proberen met een babbeltruc je spullen in bewaring te nemen of bij je binnen te komen. Vertrouw je het niet? Vraag dan om legitimatie en bekijk dit goed. Twijfel je nog? Bel dan de politie en vraag om bevestiging. De echte politie vraagt nooit om bankgegevens of kostbaarheden, dus laat je niet onder druk zetten en geef een nepagent niks. Bel daarna de politie en waarschuw anderen. Vooral ouderen en kinderen zijn kwetsbaar voor nepagenten!
Vreemd telefoontje? Hang direct op
Nepagenten bellen soms om informatie los te peuteren over je bankgegevens of waardevolle spullen. Als iemand je belt en beweert van de politie te zijn, hang dan meteen op als het gesprek verdacht voelt. Je kunt daarna zelf contact opnemen met de politie via 0900-8844 om te checken of het gesprek echt was.
Wat als het toch mis is gegaan?
Ben je toch slachtoffer van een nepagent? Schaam je niet, dit overkomt meer mensen. Meld het meteen bij de politie: telefonisch, online of op het bureau. Bewaar telefoonnummers van de nepagenten en geef deze door aan de politie. Deel de informatie ook met familie, vrienden en buren. Hoe meer mensen op de hoogte zijn, hoe veiliger je bent.
Samen sterker in de buurt
Samenwerken met je buren is een van de krachtigste middelen tegen nepagenten. Laat elkaar weten als er verdachte personen in de buurt zijn of als iemand een vreemd telefoontje heeft gehad. In veel buurten zijn WhatsApp-groepen of buurtplatforms waarin je snel kunt waarschuwen en tips kunt delen. Hoe meer mensen op de hoogte zijn, hoe veiliger je buurt wordt.
Bron: https://www.politie.nl/informatie/wat-kunt-u-doen-tegen-nepagenten.html