Veilig thuiswerken; digitale gevaren liggen op de loer

Veilig thuiswerken; digitale gevaren liggen op de loer

Tijdens de coronacrisis was thuiswerken een opmerkelijke ervaring, maar vandaag is het een onmisbaar onderdeel geworden van het werkpatroon. We hebben onze collega’s nog nooit zo weinig gezien en hebben veel overleg via online vergaderingen. Thuiswerken wordt steeds populairder en bevordert de flexibiliteit van zowel werknemers als werkgevers. Maar hoe zit het met de online veiligheid tijdens het thuiswerken? En wat zijn de stappen die je moet nemen om digitaal veilig te blijven? Dat lees je in onze blog.

Cruciaal

Een cruciale en wellicht voor de hand liggende richtlijn is het gebruik van veilige tools en apparaten tijdens het thuiswerken. Dit betekent dat deze apparaten goed beveiligd moeten zijn. Ze vormen namelijk de schakel tussen jou, de database van je bedrijf en je collega’s. Als jouw computer of de verbinding ervan niet veilig is, kan een cybercrimineel via jouw computer, router of WiFi-toegangspunt toegang krijgen tot het netwerk van het bedrijf waar je voor werkt. Om deze vorm van cybercriminaliteit te voorkomen, kun je gebruik maken van deze vijf tips:

1. Maak veilig gebruik van WiFi

Zorg ervoor dat je WiFi-netwerk goed beveiligd is. Als je thuis geen WiFi hebt, deze overbelast is, of als je normaal gesproken gebruik maakt van een gedeeld WiFi-netwerk dat je zelf niet goed kunt beveiligen, maak dan gebruik van je databundel. 

2. Doe je updates

We kunnen prima vanuit huis werken. Met een goede WiFi-verbinding en slimme apparaten zijn we met werk, school, familie en vrienden verbonden. Maar ook slimme apparaten en onze router maken ons kwetsbaar. Doe daarom altijd eerst je updates. Zo houd je niet alleen je apparaten in topvorm, maar ook je huis veilig en beschermd.

3. Veilig videobellen

Er zijn meerdere opties voor videobellen, maar ze zijn niet allemaal even veilig of privacy-vriendelijk. Denk goed na bij elke gelegenheid of videobellen de beste keuze is. Overweeg het vervagen van je achtergrond en deel geen schermfoto’s van anderen zonder toestemming.

4. Zorg voor een veilige verbinding met VPN

Een VPN staat voor Virtual Private Network en biedt een veilige verbinding tussen jouw apparaat en het internet. Voordelen zijn onder meer: betere online beveiliging, veilige toegang tot bedrijfsnetwerken door werkgevers, en het belemmert cybercriminelen omdat ze alleen versleutelde gegevens kunnen verkrijgen.

5. Wees extra alert op phishing

Bij thuiswerken gaat veel communicatie via e-mail, WhatsApp en sms met collega’s. Internetcriminelen maken daar graag gebruik van. Ze sturen phishingmails die net lijken alsof ze van je werkgever of een collega komen. CEO-fraude en hulpvraagfraude zijn bekende trucjes waarbij je met spoed om een betaling wordt gevraagd. Klik niet zomaar op links, altijd even checken voordat je klikt!

Bron: https://veiliginternetten.nl/thuiswerken/