Veilig de weg op; remmen in de spotlights

Veilig de weg op; remmen in de spotlights

In het uitgestrekte lint van auto’s op onze wegen dragen we niet alleen verantwoordelijkheid voor onszelf, maar ook voor de veiligheid van anderen. Een cruciaal aspect hierin is het begrijpen en beheersen van onze remweg. Onverwachte situaties kunnen zich voordoen, waarin het essentieel is om te weten hoe we moeten reageren. In deze blog delen we handige tips en trucs om de veiligheid op de weg te waarborgen.

Berekening remweg

Het is niet alleen belangrijk om afstand te houden, maar ook om te weten hoeveel ruimte nodig is om te stoppen. De remweg is de afstand die een auto nodig heeft vanaf het moment van remmen tot aan volledige stilstand. Weersomstandigheden, snelheid en reactietijd zijn hierbij van belang. In normale omstandigheden kunnen we onze remweg gemakkelijk berekenen. Op een droog en normaal wegdek, zoals vaak voorkomt in de lente, kun je onderstaande schema aanhouden:

• Bij 30 km/u is de remweg ongeveer 13 meter.

• Bij 50 km/u is de remweg ongeveer 28 meter.

• Bij 80 km/u is de remweg ongeveer 53 meter.

• Bij 120 km/u is de remweg ongeveer 104 meter.

Bij slechte weersomstandigheden, zoals hevige regenval die aquaplaning veroorzaakt, kan de remweg veranderen. Hij wordt dan nog langer dan hierboven aangegeven. Daarom is het belangrijk waakzaam te zijn tijdens dergelijke omstandigheden.

Remmen!

Moet je tijdens het rijden plotseling remmen? Zorg er dan altijd voor dat je genoeg ruimte hebt tot de auto voor je. Hierbij speelt de reactieafstand een rol. Dit is de tijd die je nodig hebt voor het herkennen van het gevaar tot het moment dat je het rempedaal indrukt. Wanneer je deze reactiesnelheid wilt berekenen, kun je hiervoor de volgende formule aanhouden: je deelt de snelheid door tien en vermenigvuldigt deze met drie. Het getal wat hieruit komt, geeft uw reactieafstand aan in meters.

Veilig rijden en remmen met Veilig op Weg

Bij Univé staat verkeersveiligheid hoog in het vaandel. Daarom hebben ze de gratis aanvullende dekking ‘Veilig op Weg’ ontwikkeld. Veilig rijgedrag wordt beloond met maximaal 10% korting op de totale autopremie, inclusief aanvullende dekkingen.

Meer informatie over Veilig op Weg van Univé? Ontdek het hier!

Bron: https://www.unive.nl/autoverzekering/remweg