Toename fietsdoden boven automobilisten: een urgente kwestie voor verkeersveiligheid in Nederland

Toename fietsdoden boven automobilisten: een urgente kwestie voor verkeersveiligheid in Nederland

Wie aan Nederland denkt, denkt waarschijnlijk aan molens, kaas en fietsen. Jaarlijks fietsen we heel wat af samen. Maar uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat opnieuw veel fietsers bij verkeersongelukken om het leven zijn gekomen. Dit aantal stijgt zelfs boven het aantal omgekomen automobilisten uit. Een zorgwekkende conclusie, want op de weg moet veiligheid op nummer één staan. 

Vier op een rij

Voor het vierde jaar op rij zijn er meer fietsers (270) dan inzittenden van personenauto’s (194) om het leven gekomen, zo meldt het CBS op basis van de nieuwste cijfers. In Noord-Brabant vielen de meeste dodelijke verkeersslachtoffers, terwijl in Zeeland het aantal het laagst was. Deze aantallen daalden elk jaar tot tien jaar geleden, maar zijn sindsdien ongeveer gelijk gebleven. Toch blijkt het aantal fietsdoden wel te blijven stijgen. Twintig jaar geleden was het aandeel nog 20 procent, maar in de loop der jaren is dit verdubbeld tot 40 procent.

E-bike

Van de 270 slachtoffers van een fietsongeluk waren er 122 ouder dan 75 jaar. De meesten van hen reden op een elektrische fiets. Het exacte effect hiervan op de veiligheid is niet duidelijk. Wel neemt het aantal ongelukken met e-bikes toe in de geregistreerde statistieken. Dit kan echter ook een logisch gevolg zijn van de groeiende populariteit van deze fietsen.

Wat nu?

Op dit moment is er nog geen oplossing voor dit probleem. Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat heeft echter aangegeven van plan te zijn om het gebruik van fietshelmen te stimuleren. Meer details hierover worden naar verwachting in mei bekendgemaakt. Daarnaast vinden verkeersorganisaties dat het gebruik van smartphones strenger moet worden aangepakt. Het percentage volwassen weggebruikers dat wel eens op hun telefoon kijkt, steeg van 66,1% in 2017 naar 74,9% in 2023.

Voor nu is het belangrijk om goed op te letten in het verkeer en geen afleiding te zoeken, in welke vorm dan ook. Samen kunnen we de veiligheid op de weg handhaven.

Bron: https://nos.nl/artikel/2516186-weer-meer-fietsers-omgekomen-organisaties-willen-meer-helmen-zien& https://www.cbs.nl/nl-nl/nieuws/2024/15/684-verkeersdoden-in-2023