Veilig buitenspelen in het voorjaar

Veilig buitenspelen in het voorjaar

Het is langer licht en de temperaturen zijn fijn om lekker naar buiten te gaan. Met de komst van het voorjaar keren kinderen vol enthousiasme terug naar de buiten om te spelen. Het is echter belangrijk om rekening te houden met hun veiligheid, vooral in het verkeer. In dit artikel delen we tips waarmee jij je kinderen helpt om veilig buiten te spelen. 

Tip 1: Onderwijs over verkeersregels

Leer kinderen de basisprincipes van verkeersregels, zoals het gebruik van zebrapaden en stoplichten, en het kijken naar beide kanten voordat ze de straat oversteken.

Tip 2: Begeleiding en toezicht

Houd jongere kinderen altijd in de gaten tijdens het buitenspelen en begeleid hen bij het oversteken van straten. Oudere kinderen kunnen geleidelijk meer verantwoordelijkheid krijgen, maar blijf betrokken en benadruk het belang van veilig gedrag.

Tip 3: Veilige routes

Kies veilige routes met minder verkeer, zichtbare oversteekplaatsen en trottoirs wanneer mogelijk.

Tip 4: Stop, kijk, luister

Leer kinderen om te stoppen bij de stoeprand, goed naar links en rechts te kijken en te luisteren naar aankomend verkeer voordat ze de straat oversteken.

Tip 5: Gebruik zebrapaden en verkeerslichten

Moedig kinderen aan om zebrapaden en verkeerslichten te gebruiken en te wachten op het groene licht voordat ze oversteken.

Tip 6: Opvallende kleding

Trek je kinderen heldere, opvallende kleding aan wanneer zij gaan buitenspelen. Reflecterende materialen helpen om beter zichtbaar te zijn voor automobilisten.

Tip 7: Geen afleiding

Benadruk het belang van het niet gebruiken van mobiele telefoons, koptelefoons of andere afleidende apparaten tijdens het oversteken van straten. Het is belangrijk dat ze, ook tijdens het spelen, alert blijven op hun omgeving.