Digitale voorjaarsschoonmaak; doe jij dat ook?

Digitale voorjaarsschoonmaak; doe jij dat ook?

Met de komst van het voorjaar is het tijd om niet alleen je huis op orde te brengen, maar ook je digitale ruimtes. Een digitale voorjaarsschoonmaak helpt je om orde te scheppen in bestanden, accounts en apparaten, en om je online veiligheid te waarborgen. Ontdek hoe je met deze zes tips je digitale leven kunt organiseren en opfrissen voor een productief en veilig voorjaar.

Tip 1: Bekijk jouw digitale voetafdruk

Je digitale voetafdruk omvat gegevens zoals socialmedia-inhoud, online transacties, locatiegeschiedenis en verzonden e-mails. Hoewel deze data niet openbaar is, is het wel verstandig om af en toe te controleren wat er online te vinden is. Maak hierbij weloverwogen keuzes in welke informatie je openbaar wilt laten. Controleer daarom je socialmedia-accounts en privacy-instellingen, en bekijk ook je andere online accounts om persoonlijke gegevens te beheren.

Tip 2: Ga voor een uniek, sterk wachtwoord 

Het is belangrijk om te controleren of je voor elk account een uniek en sterk wachtwoord gebruikt. Het klinkt logisch maar, eenvoudige wachtwoorden zijn gewoonweg gemakkelijker te kraken dan sterke wachtwoorden. Het gebruik van een uniek wachtwoord voor elk account vermindert het risico bij datalekken en hacks. Een handig hulpmiddel hierbij is de app LastPass. Deze genereert automatisch sterke wachtwoorden voor je accounts. En je kunt hierin al je online wachtwoorden opslaan, want dat zijn er tegenwoordig nogal wat!

Tip 3: It’s all about updates

Updates? Negeer ze niet maar voer ze direct door. Windows, macOS, Android, iOS en apps voegen vaak nieuwe functies toe om de prestaties te verbeteren en softwarekwetsbaarheden op te lossen. Controleer daarom bij al je apparaten of er beschikbare updates zijn. Voer ze direct uit en schakel waar mogelijk automatische updates in. Dat is wel zo gemakkelijk.

Tip 4: Toestemming gezocht

Maak regelmatig een overzicht van je telefoon- of computer-apps. Verwijder de ongebruikte apps en controleer de toestemmingen die je aan apps hebt gegeven. Doe dit via de applicatielijst in de instellingen van je telefoon. Zo bespaar je ruimte en beperk je de gegevensopslag van al je apps.

Tip 5: Check de datalek

Om jezelf te beschermen tegen internetcriminaliteit, is het belangrijk om nieuws rondom datalekken te volgen. Houd de recente nieuwsberichten en beveiligingswaarschuwingen in de gaten om op de hoogte te blijven van eventuele inbreuken.

Tip 6: Een back-up is het sleutelwoord

Wat nu als je telefoon of laptop plotseling wordt aangevallen door ransomware, gestolen wordt of onbruikbaar raakt? Om dit te voorkomen, is het belangrijk regelmatig een back-up te maken van je apparaten, bijvoorbeeld in de cloud of met een externe harde schijf. Hierdoor voorkom je het verlies van belangrijke persoonlijke gegevens.

BRON: https://onlineveilig.eset.com/hoe-doe-je-een-digitale-voorjaarsschoonmaak