Cyberpesten; altijd actief en altijd aanwezig!

Cyberpesten; altijd actief en altijd aanwezig!

In een tijdperk waarin communicatie steeds meer online plaatsvindt, brengen nieuwe risico’s ook nieuwe uitdagingen met zich mee. Cyberpesten is daar één van. Ruim 8% van alle jongeren in Nederland is daar al eens slachtoffer van geweest. Die impact kan enorm zijn. Als ouder wil je er zijn voor je kind, vooral in moeilijke tijden. Maar hoe herken je cyberpesten en wat kun je doen als je kind online wordt gepest? Dat delen wij in deze blog!

Nergens veilig

Cyberpesten is het expres online beledigen, lastigvallen, treiteren of bang maken van mensen. Anders dan het offline pesten, gebeurt dit vaak op afstand en kan het 24 uur per dag doorgaan. Daarbij wordt altijd net even een stap verder gegaan. Dat kan omdat je anoniem kunt blijven. Als slachtoffer heb je het gevoel dat je nergens meer veilig bent, want het is nu eenmaal lastig om iets terug te draaien als iemand iets over jou op het internet heeft gedeeld. Maar wat kun je hier als ouders/verzorgers aan doen?

Het is niet jouw schuld

Het is belangrijk om te onthouden en duidelijk te maken dat het niet aan hun ligt. Niemand mag misbruik maken van de online veiligheid.

Praat over de ervaring

Ze verdienen begrip, troost en hoop. Zoek samen naar een geschikte oplossing. Via Helpwanted kun je gratis en anoniem chatten met een medewerker. Zij kunnen ook van toegevoegde waarde zijn in het verwerkingsproces.

Wees duidelijk tegen de cyberpester(s)

Soms merkt een cyberpester niet dat diegene iemand kwetst. Laat weten dat je er last van hebt en wilt dat het stopt.

Ga er niet op in

Vaak lokken cyberpesters reacties uit. Ga hier vooral niet op in.

Rapporteer en blokkeer

Blokkeer de cyberpester op de platforms waarop gepest wordt. Hoe je dit doet, ontdek je via deze link.

Pas je privacy-instellingen aan

Scherm je social media accounts af. Bedenk ook sterke wachtwoorden en schakel waar mogelijk ook een twee-factor-authentificatie in.

Meld online discriminatie

Neemt cyberpesten de vorm aan van online discriminatie? Meld dit dan bij Meld Online Discriminatie. Zij beoordelen jouw melding op strafbaarheid en sturen een verwijderverzoek naar de website of het platform waar de discriminerende uitingen op gedaan zijn.

Overweeg een melding of aangifte

Word je bedreigt of gestalkt? Doe dan aangifte of een melding bij de politie. Belangrijk is om eerst zoveel mogelijk bewijs te verzamelen. Praktische tips hierover vind je hier.

En onthoud het volgende goed: Jij hebt het recht om je online veilig en gerespecteerd te voelen. Niemand mag daar misbruik van maken.

Bron:  https://www.helpwanted.nl/onderwerpen/cyberpesten