Toyota: het meest gestolen automerk van Nederland

Toyota: het meest gestolen automerk van Nederland

Terwijl we onze auto’s parkeren en onze dag beginnen of afsluiten, sluipen dieven richting onze bolides om hun slag te slaan. Dit scenario is helaas realiteit voor velen in Nederland. Volgens het Landelijk Intelligence- en Expertisecentrum Voertuigcriminaliteit (LIV) blijkt Toyota opnieuw het meest gestolen automerk te zijn, met niet één, maar twee van zijn modellen bovenaan de lijst van meest geliefde prooien.

Gestegen terugvindpercentage

Om te beginnen met goed nieuws: in 2023 werden er in Nederland 5.844 personenauto’s gestolen, een daling van 11% ten opzichte van het voorgaande jaar. Wel zijn er vorig jaar in Nederland meer bedrijfswagens gestolen, in totaal 1.783, 5% meer dan in 2022. Opmerkelijk genoeg werd maar liefst 47% van deze gestolen voertuigen weer teruggevonden, een terugvindpercentage dat in de afgelopen tien jaar niet eerder zo hoog lag. Dat heeft volgens het LIV alles te maken met het feit dat moderne auto’s betere technologieën bezitten en daarnaast ook Europees geregistreerd zijn, waardoor het gemakkelijker wordt om gestolen auto’s terug te vinden.

Één op de vijf gestolen auto’s is een Toyota

Ondanks deze positieve resultaten blijven de cijfers toch verontrustend, vooral voor Toyota-rijders. Met 1.166 gestolen voertuigen in 2023 blijft het merk aan de top. Één op de vijf gestolen auto’s in Nederland is een Toyota. De Toyota RAV4 (612 stuks) en Toyota CH-R domineren in de lijst van meest gestolen modellen, waarbij hybride en elektrische varianten het meest geliefd zijn onder de dieven. Dat percentage komt neer op 83%.

Kentekenregistratie

Hoewel de oplossing misschien nog niet aanwezig is en waarschijnlijk ook niet snel zal komen, is het cruciaal dat we in de toekomst de nadruk leggen op verbeterde registratie van eigendom en rijder in Europa. Deze aspecten spelen namelijk een grote rol in het aanpakken van het probleem. Daarom is het essentieel om ervoor te zorgen dat je voertuig correct geregistreerd is.

Bron: https://www.autoweek.nl/autonieuws/artikel/toyota-weer-het-meest-gestolen-automerk-van-nederland/?referrer=https%3A%2F%2Fwww.google.com%2F#:~:text=Vorig%20jaar%20zijn%20in%20Nederland,van%20Nederland%20(612%20stuks)