Eén tegen eenzaamheid

Eén tegen eenzaamheid

Wist je dat de helft van de volwassen Nederlanders zich weleens eenzaam voelt? Dit is een toename van 10% in tien jaar tijd, blijkt uit de Gezondheidsmonitor van de GGD. Bijna 1 op de 7 mensen voelt zich zelfs erg eenzaam. Een groot maatschappelijk probleem dus. Als antwoord daarop lanceerde het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport de campagne ‘één tegen eenzaamheid’.

Signaleren

Hoe eerder eenzaamheid wordt herkend, hoe meer je kunt doen voor iemand, ook in jouw buurt. Let daarom goed op de signalen die kunnen wijzen op eenzaamheid. Deze kun je onderverdelen in lichamelijke, psychische, sociale en gedragsmatige signalen. Ook levensgebeurtenissen kunnen hierin een belangrijke rol spelen, variërend van verslechterde zelfzorg tot teleurstelling en zelfs een verslaving. Benieuwd naar alle signalen? Bekijk ze hier!

Wees een ‘OEN’

Om het onderwerp eenzaamheid bespreekbaar te maken, zijn er verschillende manieren om het gesprek soepeler te laten verlopen. Het is aangetoond dat de benadering ‘Wees een OEN’ (Open, Eerlijk en Nieuwsgierig) effectief is om informatie van iemand te verkrijgen. Daarin kan een gesprekstechniek zoals ‘Wat is LSD’ (Luisteren, Samenvatten en Doorvragen), het vermijden van ‘Laat OMA thuis’ (Oplossingen, Meningen en Adviezen), en het toepassen van ‘gebruik NIVEA’ (Niet Invullen Voor Een Ander) waardevol zijn.

Neem de tijd en zorg voor een vertrouwde omgeving. Alleen dan kun je eenzaamheid herkennen en de stap zetten in de goede richting.

Bron: https://www.eentegeneenzaamheid.nl/dit-kun-jij-doen/hoe-kan-ik-eenzaamheid-herkennen/