Voorlichtingscampagne ‘Stop CO-vergiftiging’

Voorlichtingscampagne ‘Stop CO-vergiftiging’

Koolmonoxide, een vaak onderschat gevaar. Jaarlijks overlijden zo’n tien tot twintig mensen door blootstelling aan verhoogde concentraties koolmonoxide, en enkele honderden raken gewond. Dit is mede te wijten aan de fysieke symptomen van vergiftiging, zoals duizeligheid, hoofdpijn en vermoeidheid, die niet altijd worden gekoppeld aan koolmonoxidevergiftiging. Hierdoor is een nauwkeurige diagnose vaak moeilijk te stellen. Als reactie hierop bundelden de Nederlandse Brandwonden Stichting en Brandweer Nederland in 2023 hun krachten en lanceerden ze de voorlichtingscampagne ‘Stop CO-vergiftiging’.

CO-melder

Koolmonoxide, afgekort CO, is een onzichtbaar en levensgevaarlijk gas. Je ruikt, proeft en ziet het niet. Een koolmonoxidemelder kan hierin een grote rol spelen door in veel gevallen de eerste en enige waarschuwing aan de bewoners te geven. Recente Europese onderzoeken naar de technische werking van deze melders tonen aan dat 40% ervan faalde op één of meerdere testonderdelen, zoals het tijdig afgaan bij een bepaalde concentratie koolmonoxide. De Onderzoeksraad voor Veiligheid is van mening dat naast voldoende ventilatie en goed onderhoud, deze bewoners in staat stelt zich te behoeden voor vergiftiging. Daarom is het van belang dat deze testresultaten openbaar worden gemaakt, zodat consumenten een bewuste keuze kunnen maken bij de aanschaf van zo’n melder. Daarvoor zijn een aantal wettelijke eisen vastgesteld.

Gecertificeerd

Met de recente wetswijzigingen gelden nieuwe regels voor de installatie en het onderhoud van cv-ketels, geisers, gashaarden en -kachels. Cruciaal is dat bedrijven die vanaf 1 april 2023 verantwoordelijk zijn voor het onderhoud of de installatie van gasverbrandingsinstallaties CO-vrij gecertificeerd moeten zijn, te herkennen aan het CO-vrij logo. Ze zijn opgenomen in het ‘register gasverbrandingsinstallaties‘. Daarnaast dragen installateurs (digitale) legitimatie bij zich om aan te tonen dat ze voor een gecertificeerd bedrijf werken. Zelf klussen aan dit soort installaties? Doe het niet! Dit is namelijk verboden en zelfs strafbaar.

Wil je weten welke regels invloed op jou kunnen hebben? Ontdek het hier!

Bron:  https://onderzoeksraad.nl/onderzoek/koolmonoxide/