Veilig de weg op; Volg deze vijf simpele tips om je koplampen goed af te stellen

Veilig de weg op; Volg deze vijf simpele tips om je koplampen goed af te stellen

Je kent het vast wel. Je rijdt in het donker over de weg en het licht van de tegemoetkomende auto schijnt rechtstreeks je ogen in. Seinen met je eigen lampen kan de tegenligger wel waarschuwen, maar het kan de situatie alleen maar verergeren. Op die manier worden beide bestuurders verblind, wat tot onaangename situaties kan leiden. Om dit te voorkomen, is het belangrijk ervoor te zorgen dat de koplampen van je auto correct zijn afgesteld. Maar hoe weet je of ze goed staan? Voer dan deze check uit!

Oogverblindend

Voor een goed verlichte rit is het belangrijk om je koplampen schoon en stevig bevestigd te houden. Neem ook even de tijd om te controleren of de juiste lampen erin zitten en of ze op de juiste manier afgesteld zijn. Zo voorkom je mogelijke gevaren tijdens ritten in het donker.

Doe-het-zelvers

Voor de doe-het-zelvers onder ons, kun je in vijf eenvoudige stappen de koplampen van je auto afstellen. Maar voordat je van start gaat is het belangrijk dat je zeker weet dat je auto recht staat, de luchtdruk in de banden op pijl is, de schokdempers in orde zijn en de hoogteregeling van de koplampen op nul staat. Pas dan kan je onderstaand stappenplan volgen:

  1. Zet je lichten aan en rijd je auto zo dicht mogelijk naar een muur toe
  2. Plak een stukje tape op de bovenste rand van het verlichtingsoppervlak
  3. Zet de auto dan op 10 meter afstand van de muur
  4. Meet het verschil tussen het stuk tape en waar de lichten schijnen
  5. Zorg ervoor dat het verschil tussen de 10 en 12 centimeter is.

Is het verschil meer of minder is, moeten de lampen worden versteld. Bij de meeste auto’s zijn de koplampen te bedienen met een wieltje in het dashboard. Bij oudere auto’s moet dit soms handmatig gebeuren door aan de schroef of draaiknop onder de motorkap te draaien.

APK

Wist je dat het goed afstellen van je lampen een onderdeel is van de jaarlijkse APK-keuring? Het is daarom verstandig om dit vóór de keuring te laten nakijken. Als je geen specialist bent en absolute zekerheid wilt over de juiste afstelling, kun je dit ook aan een monteur overlaten. Zo kun je weer veilig de weg op en lever je een bijdrage aan de veiligheid in je eigen buurt.

___

Bron:  https://www.centraalbeheer.nl/artikelen/koplampen-afstellen