Hey Google, is zo’n digitale assistent wel veilig?

Hey Google, is zo’n digitale assistent wel veilig?

Wie kent hem niet? De digitale assistent. Je hoeft hem maar te roepen en hij voert uit wat je hem vertelt. Een fantastische ontwikkeling die reageert op je stem. Of je nu het nieuws wilt luisteren, je de lampen wilt dimmen of een ander muziekje wilt aanzetten. Jij vraagt, hij draait. Maar is zo’n digitale assistent eigenlijk wel veilig?

Op elke telefoon?

Of het nu gaat om Alexa, Siri, Cortana, Google Assistant of één minder populaire spraakassistent, op vrijwel elke telefoon is er een vorm van een digitale assistent geïnstalleerd. En ook ons huis staat er al vol mee. Vaak zonder dat we dit ons beseffen. 

Kunstmatige intelligentie

Zo’n digitale assistent wordt aangespoord door jouw stem, zodat jij je handen vrij hebt om andere zaken te regelen. Maar hoe werkt dit eigenlijk? Door het gebruik van kunstmatige intelligentie, leert de digitale assistent je begrijpen. Welke voorkeuren heb je? Hoe communiceer jij met de assistent? Door de verzameling van deze gegevens weet hij bijvoorbeeld met welke muziek hij je blij kan maken en van welke genres jouw voet vrolijk begint mee te te tikken. Super handig, maar ook tricky. Het internet luistert altijd mee, zonder dat je er  bij stil staat. 

Versleuteld

De doorvoering van de AVG/GDPR in de privacy wetgeving heeft voor flink wat wijzingen gezorgd. Wijzigingen die onze gegevens beveiligen door onze eigen voorkeursinstellingen. Zo moet er vanaf nu altijd toestemming worden gegeven voor het verwerken van  persoonsgegevens en de opslag hiervan. Helemaal niet gek als je bedenkt dat bij een datalek veel van je persoonlijke informatie op ‘straat’ komt te liggen.

Commando Google

Hey Google of Alexa! Termen die je roept als je gebruik wilt maken van een digitale assistent. Maar wist je dat zo’n assistent 24/7 op stand-by staat? De microfoon luistert dus de gehele dag naar wat er gezegd wordt zodat ze kunnen reageren wanneer het nodig is. Allemaal ingesteld om jouw  gemak te kunnen bieden. Maar 100% veilig is het zeker niet. Deze informatie word opgeslagen door de aanbiedende bedrijven. Belangrijk is dat deze informatie veilig wordt opgeslagen en beschermd. Gebeurt dit niet dan loop je een groot risico. Maar stoppen? Ho, maar! Het is tenslotte veel te gemakkelijk om te zeggen: “Hey Google, publiceer deze blog”. 

Bron:

https://www.interpulse.nl/Updates/hey-google-is-zon-digitale-assistent-wel-veilig