Herken de gevaren van een babbeltruc

Herken de gevaren van een babbeltruc

Tring, de bel gaat. Met al je enthousiasme loop je naar de voordeur en trek je deze naar je toe. Wat je ziet is een silhouet van een persoon die je begroet met een grote glimlach. Wat misschien eerst heel onschuldig lijkt, kan in een aantal seconden omdraaien tot een grote fout. Kijk uit ! Oplichters zijn in de loop der jaren koning geworden in het misleiden met een vlotte babbel.

Daar wordt aan de deur geklopt

Wees gewaarschuwd! Oplichters gebruiken babbeltrucs om jouw vertrouwen te winnen. Om te voorkomen dat je geen slachtoffer wordt, is het belangrijk altijd alert te zijn en blijven. Want hoe betrouwbaar iemand op het eerste gezicht ook lijkt, er is altijd een kans dat iemand andere bedoelingen heeft.

Onschuldig?

“Hallo, ik ben uw nieuwe buurman, verkoper, glazenwasser, thuiszorgmedewerker.” De vlotte babbelaars kunnen zicht op verschillende manieren voorstellen. Maar wist je dat medewerkers van de thuiszorg, verzekeringsmaatschappij of bank nooit ongevraagd zonder afspraak bij je thuis komen? Een knalrode vlag situatie. Goed om in je achterhoofd te houden dus. Wordt er toch naar je pincode, bankpas of andere gevoelige informatie gevraagd? Geef deze dan niet.

Eigen huis

Het lijkt in eerste instantie onmogelijk om iets te doen tegen oplichters, maar het kan echt! Je bent immers in je eigen huis. Maak daarom gebruik van een deurketting, zodat diegene geen kans krijgt om zomaar naar binnen te stappen. Of vraag naar het identiteitsbewijs. Een andere gouden tip is het uitstellen van het bezoek: “Kunt u later terugkomen?” Dat geeft jou de kans om de betreffende instantie op te bellen en hun verzoek te controleren. Dubbel check. Better safe than sorry.

Wat nu?

Ben je toch slachtoffer geworden van oplichting door middel van een babbeltruc? Dat is niets om je voor te schamen. Deze oplichters weten precies hoe ze kunnen inspelen op jouw gevoelens. Jaarlijks komen er zo’n 1000 meldingen binnen. Je bent dus echt niet de enige. Heb je angstgevoelens en voel je je niet veilig in je eigen huis? Neem dan contact op met Slachtofferhulp Nederland.