Samen tegen huiselijk geweld; Kijk om je heen in jouw eigen buurt

Samen tegen huiselijk geweld; Kijk om je heen in jouw eigen buurt

De coronapandemie heeft geleid tot toenemende spanningen in veel huishoudens, wat helaas heeft geresulteerd in een stijging van huiselijk geweld. Het is cruciaal om actie te ondernemen als je vermoedt dat er huiselijk geweld plaatsvindt in jouw buurt, of als je er zelf mee te maken hebt gehad. Benieuwd naar wat jij kunt doen? In deze blog delen we drie opties om in actie te komen en bij te dragen aan een veilige omgeving in jouw buurt voor iedereen.

Optie 1: Neem actie en blijf betrokken: Bel Veilig Thuis

Heb je vermoedens van huiselijk geweld? Of ervaar je dit zelf? Aarzel dan niet en bel direct met Veilig Thuis op 0800-2000. Het nummer is gratis en je blijft volledig anoniem. Dit advies- en meldpunt voor huiselijk geweld en kindermishandeling biedt de juiste ondersteuning en advies. Als je wilt dat er actie wordt ondernomen, zal Veilig Thuis altijd eerst jouw toestemming vragen voordat ze gegevens doorgeven aan andere hulpverleners en de politie. Jouw privacy wordt hierbij altijd gewaarborgd.

Optie 2: Slachtoffer van seksueel geweld?: Neem contact op met CSG

Ben jij slachtoffer van seksueel geweld? Of vermoed je dat dit aanwezig is in jouw buurt? Neem dan contact op met het Centrum Seksueel Geweld (CSG) op één van de zestien locaties in Nederland. Hier bieden ze de benodigde zorg, waaronder een sporenonderzoek en medische- en psychische hulp. Belangrijk is dat in de eerste zeven dagen na het seksuele geweld de sporen van de dader nog veilig kunnen worden gesteld. Het sporenonderzoek is ook geheel gratis. Andere kosten die worden gemaakt vallen meestal onder het eigen risico van de zorgverzekering.

Daarnaast kun je contact opnemen met de hulplijn voor seksueel misbruik, die er ook is voor getuigen van dit type misbruik die hun omgeving willen helpen. Ze zijn op werkdagen bereikbaar van 09.00 – 17.00 uur op het nummer 0900 – 9999 001.

Optie 3: Jonger dan 18 jaar? Bel met de kindertelefoon

Is het slachtoffer jonger dan achttien jaar? Wijs hem of haar dan op het bellen van de Kindertelefoon. Zij nemen alle meldingen omtrent mishandeling, ruzie thuis of seksueel geweld serieus en bieden hulp. De kindertelefoon is iedere dag bereikbaar van 11.00 tot 21.00 uur op het nummer 0800 – 0432.

Bron: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/huiselijk-geweld/vraag-en-antwoord/wat-moet-ik-doen-bij-huiselijk-geweld