Help! Mijn rookmelder gaat af

Help! Mijn rookmelder gaat af

Je hebt het vast wel eens meegemaakt. De batterij van je rookmelder is leeg en dat laat hij maar al te graag horen. Piep, piep, piep! Het brandalarm gaat af. De korte harde pieptonen zingen door het hele huis. Maar wat nu als het een keer goed mis is? Meer dan de helft van de mensen wordt namelijk niet wakker door het afgaan van het brandalarm!

Sinds 2022

Rookmelders zijn vanaf 1 juli 2022 verplicht op elke verdieping van het huis. Waar het eerst alleen van toepassing was voor nieuwbouw, is nu bindend voor alle bebouwing. Overheden stellen hierbij eisen aan de geluidssterkte, maar niet aan de toonhoogte. En dat is een misser, vertelt audiologisch deskundige René van der Wilk. “Waar sommige mensen al wakker worden van het druppen van een kraan, worden andere nog niet wakker van een loeiende sirene.” En dat kan grote gevolgen hebben. Uit Australisch onderzoek (2009) bleek al eerder dat van rookmelders met een hoge frequentie maar 44 procent van de proefpersonen wakker werd. Dit in tegenstelling tot rookmelders met een lage frequentie, waar maar liefst 92 procent uit hun slaap ontwaakten. Met alleen al het aanpassen van toonhoogte kun je mensenlevens redden.

Met de stofzuiger

Het word aangeraden om maandelijks met de stofzuiger langs alle rookmelders te gaan. Hierdoor bijven ze stofvrij. Als de stof zich ophoopt in de melder, functioneert deze niet meer goed. Het kan dan zelfs voorkomen dat hij afgaat terwijl er geen brand is. En dat wil je natuurlijk niet. Een andere manier om je rookmelder te controleren is door iedere maand de testknop in te drukken. Zo weet je bij geval van nood of hij je zal waarschuwen. Wel zo fijn voor zowel je eigen veiligheid als die van je buren. 

Verbinding

Wist je dat er zelfs gekoppelde rookmelders bestaan? “Op het moment dat je beneden brand krijgt, dan gaat deze boven ook af en word je op die manier gewaarschuwd. En een gewaarschuwd mens telt voor twee zeggen ze dan”, vertelt Jeroen Bonnemaijer van Brandpreventiewinkel.nl.

Check, koop, plak

Het klinkt eigenlijk vrij simpel. Check je rookmelder op maandelijkse basis, schaf er een aantal aan en plak deze op elke verdieping van je huis. Dan heb jij er in ieder geval alles aan gedaan om te zorgen voor voldoende veiligheid bij een noodgeval. Maar wat nu als je de keuze had tussen een alarm van nog geen twee tientjes en één van 139 euro? Dan is het wel duidelijk welke keuze jij maakt, toch? 

=====

Bron:

  1. https://www.ad.nl/binnenland/rookmelder-voor-helft-nederlanders-onhoorbaar~a7e5b281/
  2. https://www.rtlnieuws.nl/editienl/artikel/5319304/rookmelder-brandalarm-brandpreventie-hoge-tonen-horen