Tips voor een brandveilige feestmaand

Tips voor een brandveilige feestmaand

Voor velen van ons is december dé maand waarin gezelligheid de boventoon voert: de schitterende kerstlichtjes, de geur van dennennaalden en de smaak van heerlijke lekkernijen tijdens het gourmetten. Desondanks kan deze feestelijke maand plotseling worden verstoord door kerstbomen die vlamvatten of andere ongelukjes tijdens het gourmetten. Daarom delen wij een aantal tips die je kunnen helpen om het jaar veilig af te sluiten. Want een warm eindejaar is pas echt geslaagd als het ook veilig is!

Elk jaar registreert de brandweer ongeveer duizend meldingen van woningbranden, terwijl bijna tienduizend mensen zich melden met (ernstige) brandwonden bij de spoedeisende hulp. Het is van groot belang om aandacht te besteden aan de risico’s van brand, omdat feestvreugde en veiligheid onlosmakelijk met elkaar verbonden moeten zijn.

Versier veilig

Check voor het versieren van je huis altijd eerst de bekabeling. Een beschadigde kabel kan grote gevolgen hebben. Kies daarom altijd voor versiering met het KEMA-keurmerk. Dit keurmerk staat erom bekend dat het brandveilig is. Mocht je het willen ophangen, maak dan gebruik van ijzerdraad. Dat zorgt ervoor dat de lampjes bij brand niet snel naar beneden vallen. Ga je slapen of de deur uit om boodschappen te halen? Schakel dan de verlichting uit.

Kaarsrecht

Bij kaarsen denk je aan gezelligheid, maar veiligheid staat voorop bij deze brandbare lichtbronnen. Plaats ze daarom in stevige houders op een vlakke ondergrond om omvallen te voorkomen. Als je een kerststukje hebt gemaakt, vermijd dan het gebruik van echte kaarsen, aangezien dit het risico op brand aanzienlijk vergroot.

Aan tafel!

Het vet spat in het rond en de aroma van gebakken groenten en vlees vult de lucht. Gourmetten is dé favoriete bezigheid tijdens de feestmaand. Maar besef je dat zelfs dit kleine bakplaatje brandwonden kan veroorzaken? Leun daarom nooit over het gourmetstel om iets te pakken, plaats het op een niet-brandbaar onderblad en overweeg de beste positie voor het snoer om struikel gevaar te voorkomen.

Een ongeluk schuilt natuurlijk in een klein hoekje, zelfs tijdens de feestdagen. Lees deze tips daarom grondig door voordat de feestmaanden aanbreken, want voorkomen is altijd beter dan genezen.

_________

Bron: https://www.brandweer.nl/onderwerpen/december-brandveilige-feestmaand/