Beslagen ramen? Zo verhelp je condens in de auto!

Beslagen ramen? Zo verhelp je condens in de auto!

Met het vochtig en koud weer is de kans groot dat je autoruiten beslaan. Condens op de autoruit kan het zicht behoorlijk verminderen. Daarom is het essentieel om te weten hoe je dit probleem kunt aanpakken. Maar wat als de vochtproblemen aanhouden? Met deze tips wordt het rijden in veranderende weersomstandigheden ook weer comfortabel.

Tip 1: Airconditioning

Hoewel je het waarschijnlijk minder vaak gebruikt in de winter, is het van belang om de airconditioning in te schakelen wanneer je last hebt van beslagen autoruiten. Airco’s trekken het vocht uit de lucht, waardoor je snel weer helder zicht hebt op de weg. Gebruik de airco dus het hele jaar door. Dat is tevens ook nog eens beter voor de airconditioning. 

Tip 2: Heet, heter, heetst

Verhoog de binnentemperatuur van je auto door de verwarming op de hoogste stand te zetten en de blazers op de voorruit te richten om condensvorming te verminderen. Door de warme lucht doelgericht naar de autoruiten te leiden, is het niet nodig de airconditioning te gebruiken, wat handig is in auto’s zonder airconditioning.

Tip 3: Pak de binnenkant mee

Voorkom condens aan de binnenkant van de autoruiten door ze regelmatig schoon te maken met een doek of zeem. Dit eenvoudige proces is een effectieve manier om een helder autoruitoppervlak te behouden.

Tip 4: Speciaal kussentje

Plaats een auto-ontvochtiger in de auto om beslagen ruiten en andere vochtproblemen te voorkomen. Dit herbruikbare kussentje absorbeert tot 400 ml vocht en kan thuis worden gedroogd op de centrale verwarming.

Ervaar je nog steeds beslagen ruiten ondanks deze suggesties? Dan kan er een ander probleem spelen. Check de motorruimte op bladeren, die zich vaak ophopen onder de voorruit en in de motorruimte, dicht bij de ventilatieroosters. Dit kan de luchttoevoer belemmeren. Ook kan er een lek in de kachelradiator zitten. Laat dit voor de zekerheid controleren bij een garage.

Link: 

https://www.anwb.nl/auto/onderhoud-en-reparatie/ruiten-en-ruitenwissers/beslagen-ramen-auto