Buren, de ideale beveiliging van jouw huis tijdens de wintersport

Buren, de ideale beveiliging van jouw huis tijdens de wintersport

Buurtpreventie is al een aantal jaren een veelbesproken onderwerp. Vooral als het gaat om inbraak tijdens de vakantieperioden. Maar wist je ook dat jouw buren de ideale beveiliging van jouw huis zijn? Voorkom het sneeuwbaleffect en maak van buurtpreventie een wintersporttraditie.

Tip 1: Communicatie is dé sleutel tot succes

Nodig je buren uit voor een bakje koffie en maak afspraken over het oppassen op je huis. Deel daarnaast ook je vakantieadres en telefoonnummer voor noodgevallen. Een goede communicatie met je buren is de basis voor een veilig huis.

Tip 2: Koekeloeren

Nieuwsgierige buren zijn goud waard. Houd daarom je struiken kort zodat je woning goed zichtbaar is. Want een zichtbare woning is een veilige woning.

Tip 3: What’s up? WhatApp!

Maak gebruik van online communicatiemiddelen. Maak bijvoorbeeld een WhatsApp-groep aan met daarin al je buren. Hier deel je informatie over mogelijk verdachte gebeurtenissen of andere situaties. Zo kun je elkaar in een paar seconden op de hoogte brengen.

Tip 4: Is er iemand thuis?

Het is misschien wel de meest bekende tip, maar wordt nog vaak onderschat. Laat je huis er bewoond uitzien. Laat je buren bijvoorbeeld de stapels kranten weghalen, ’s avonds het licht aandoen en ’s ochtends de gordijnen openen. Tijdschakelaars kunnen het ook gemakkelijker maken om het bewoonbaar uit te laten zien in het donker.

Tip 5: Leer je buren kennen

Ben je net in de wijk komen wonen en ken je de buren nog niet zo goed? Organiseer dan een buurtfeest. Dat is niet alleen gezellig, maar vergroot ook de sociale controle. Mensen die elkaar kennen, houden eerder een oogje in het zeil. Het bevordert dus niet alleen de buurtpreventie, maar schept ook een band.

Tip 6: Houd het zichtbaar

Maak je portiek opvallend en gebruik goede verlichting. Het is belangrijk om goede verlichting in en rondom het huis te hebben. Een deurbel met video-intercom voegt hier bovendien extra veiligheid aan toe.

Tip 7: Nieuwe auto?

Maak slim gebruik van de bezittingen van je buren. Vraag ze bijvoorbeeld of ze hun auto op jouw oprit willen parkeren. Zo lijkt het alsof er iemand thuis is. Deze kleine details dragen bij aan meer veiligheid rondom je huis.

Bron:  https://www.anwb.nl/vakantie/reisvoorbereiding/veilig-je-huis-achterlaten/wat-kunnen-buren-voor-elkaar-doen