Bewustwordingscampagne: “Kindervuurwerk bestaat niet”

Bewustwordingscampagne: “Kindervuurwerk bestaat niet”

Het ministerie voor Infrastructuur en Waterstaat en VeiligheidNL heeft vorig jaar de succesvolle bewustwordingscampagne ‘Kindervuurwerk bestaat niet’ gelanceerd. Ze hopen hiermee het aantal vuurwerkongevallen terug te dringen. Want roepen ze op: ‘Geef geen enkele vorm van vuurwerk aan kinderen onder de twaalf jaar. Dus ook geen sterretjes’. Dus ook dit jaar doen we weer deze oproep !

Categorie F1-vuurwerk

Sterretjes vallen onder de categorie F1-vuurwerk en zijn daarmee verboden voor kinderen onder de 12 jaar. Ook grondtollen, knalerwten en fonteintjes behoren tot deze categorie. Dit soort vuurwerk lijkt heel onschuldig maar niets is minder waar. Maar liefst 47 procent van het vuurwerkletsel bij kinderen jonger dan 12 wordt veroorzaakt door dit soort ‘kindervuurwerk’.

Stijgende lijn

Ondanks het vuurwerkverbod van afgelopen jaar, was F1-siervuurwerk wél toegestaan. Ook toen steeg het percentage aan letsel. Dit blijkt uit onderzoek van VeiligheidNL, het kenniscentrum voor letselpreventie. Van alle slachtoffers van deze categorie vuurwerk was 72 procent jonger dan 15 jaar. Bijna tweederde was jonger dan 10.

Campagne

Met deze campagne ‘Kindervuurwerk bestaat niet’ hopen het ministerie en VeiligheidNL de kennis over F1-vuurwerk vooral te vergroten. Om ouders bewust te maken dat dit soort vuurwerk niet geschikt is voor kinderen onder de 12. Maar waarom onder de 12? “Omdat een kind onder de twaalf jaar nog geen goed besef heeft van gevaar en de motoriek vaak nog onvoldoende is ontwikkeld om hier veilig mee om te gaan”, zegt Merijntje Bakker, directeur van VeiligheidNL. 

Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT)

Uit onderzoek van het ILT blijkt dat maar liefst 20 procent van al het F1-vuurwerk wordt afgekeurd. Het vuurwerk moet door de importeurs worden teruggehaald en worden vernietigd. In veel gevallen kwamen de vonken te ver of zat er te veel kruit in het vuurwerk. Daarnaast had zo’n 10 procent ook niet de juiste kwaliteit. Dit had echter geen grote gevolgen omdat het geen gevaar opleverde. 

Maar wees je er dus van bewust. Geef geen enkele vorm van vuurwerk aan kinderen onder de twaalf jaar. Ook niet als ouder of verzorgers. En let tijdens deze dagen een beetje extra op jouw buurt. Waarschuw of attendeer hem of haar erop dat het echt gevaarlijk kan zijn. Want zo houden wij de buurt een stukje veiliger én zorgen we er samen voor dat het percentage van vuurwerkletsel bij kinderen jonger dan 12 wordt verlaagd.

Bronvermelding:

https://www.rtlnieuws.nl/editienl/artikel/5352056/kindervuurwerk-bestaat-niet-campagne-veiligheidnl-ministerie