Winterse glijpartijen? Met deze tips zijn ze verleden tijd!

Winterse glijpartijen? Met deze tips zijn ze verleden tijd!

Het winterseizoen brengt niet alleen gezelligheid met zich mee, maar ook de verraderlijke gladheid op de wegen en trottoirs. Gelukkig zijn er enkele eenvoudige tips om deze winterse uitdagingen te trotseren. In deze blog delen wij de beste adviezen om zowel op de fiets, lopend, als met de auto de winter veilig door te komen.

Onbezorgd fietsen

Een glijpartij is snel gemaakt op twee banden. Gelukkig kun je een aantal aanpassingen doen om het risico op uitglijden te verminderen. Laat bijvoorbeeld lucht uit je banden ontsnappen, waardoor je meer grip hebt en dus ook minder snel zult vallen. Ontdek ook de winterbanden voor fietsen; dit is een extra beschermingslaag die je bij de fietsenmaker kunt verkrijgen. Verlaag ook je zadelhoogte om sneller met je voeten bij de grond te komen. Zo kun je sneller reageren wanneer je toch per ongeluk een stoeprand raakt waar sneeuw en ijs zich heeft opgehoopt.

Navigeren op winterwegen

Autorijden door winters weer vereist oplettendheid van de bestuurder. Probeer daarom bij het optrekken en afremmen de tijd te nemen. Geef dus iets minder gas dan normaal en probeer iets eerder te remmen. Als de auto toch begint te glijden, laat dan het gas los, trap de koppeling in, stuur in de gewenste richting en herstel de grip voordat je weer terug op het gas gaat. Controleer ook je bandenspanning en bereid je goed voor. Neem bijvoorbeeld een deken en wat te drinken of eten mee voor het geval je vast komt te zitten.

Op glad ijs

In de strijd tegen gladheid, bijvoorbeeld op het trottoir, is het van belang om slimme keuzes te maken wat betreft schoeisel. Kies hierbij voor schoenen met geribbelde zolen voor extra grip. Als je deze niet bezit, kun je ook brede elastieken rond je schoenen plaatsen; dit heeft hetzelfde effect. Een alternatief is het dragen van dikke sokken over je schoenen. Dit verhoogt niet alleen de warmte, maar biedt ook extra grip op gladde wegen.

Kijk vooral eens naar elkaar om

Tijdens winterse dagen is solidariteit van onschatbare waarde. Probeer oudere of minder mobiele buurtgenoten te helpen door bijvoorbeeld het tuinpad of de stoep aan te vegen of te strooien. Zand of tafelzout zijn hierbij voldoende. Als je ziet dat ze niet meer naar buiten komen, kun je ook je hulp aanbieden door bijvoorbeeld samen boodschappen te doen of het voor hen te doen. Zo zorg je samen voor een veiligere en warme winter.

_________

Bron: https://www.rodekruis.nl/wat-doen-wij/hulp-in-nederland/goed-voorbereid/wat-te-doen-bij-gladheid/