De ongevallenpiekmaand is weer begonnen! 5 tips voor veilig autorijden in het donker

De ongevallenpiekmaand is weer begonnen! 5 tips voor veilig autorijden in het donker

De wintertijd is weer ingegaan, en dat betekent dat het ’s ochtends langer donker blijft en ’s avonds ook eerder donker wordt. De herfst nadert en met het sombere weer kan het zicht op de weg verminderen. Bovendien kunnen vermoeidheid en onoplettendheid gevaarlijke situaties in het verkeer veroorzaken. Daarom delen wij 5 tips om zo veilig mogelijk deel te nemen aan het verkeer tijdens deze donkere periode. Want een goede voorbereiding is het halve werk.

Tip 1: Energiebewust rijden

Zorg ervoor dat je uitgerust achter het stuur kruipt. Een scherpe concentratie is cruciaal, zeker in de herfst. Autorijden in het donker vergt simpelweg meer energie dan in het licht. Als je merkt dat je niet goed kunt overzien, verminder dan je snelheid. Dit stelt je in staat de situatie beter en rustiger te beoordelen.

Tip 2: Houd het schoon

Schone ramen en spiegels zijn essentieel voor goed zicht. Vooral in het donker kunnen vuile ruiten door koplampen van andere auto’s en straatverlichting het zicht belemmeren. Bovendien, een ongeluk zit vaak in een klein hoekje.

Tip 3: Omlaag met het kwik

Het is verleidelijk, maar vermijd een te warme temperatuur in je auto. Een warme omgeving kan je alertheid verminderen. In een koelere auto behoud je je focus beter. Draag in plaats daarvan een sjaal of houd je jas aan in plaats van de temperatuur te hoog op te schroeven.

Tip 4: Ogenblikje

Wanneer je van een heldere omgeving direct naar het donker gaat, hebben je ogen wat tijd nodig om aan de verandering te wennen. Geef ze dus even de kans om zich aan te passen. Overweeg ook het gebruik van een nachtbril. Dit helpt hinderlijke schitteringen te verminderen en vermindert vermoeidheid tijdens het rijden in het donker.

Tip 5: Groot licht

Goed licht is essentieel in het donker. Controleer daarom altijd je koplampen voordat je de weg op gaat. Als de verlichting niet optimaal werkt, kan dit je vermogen om de verkeerssituatie in te schatten belemmeren, en andere weggebruikers kunnen je minder goed zien. Doen je lichten het, maar is er geen verplichting langs de weg? Gebruik dan het groot licht, maar alleen als er geen verkeer tegemoet komt rijden.

_________

Bron:  https://www.nn.nl/Onderweg/Op-de-weg/Veilig-autorijden-donker-tips.htm