5 tips voor veilig barbecueën: genieten zonder risico’s in jouw tuin én buurt

5 tips voor veilig barbecueën: genieten zonder risico’s in jouw tuin én buurt

De geur van vlees en groente vult niet alleen jouw tuin, maar ook die van de buren. Hét teken dat de zomer weer is begonnen! Massaal halen wij de barbecue uit de schuur. Om ervoor te zorgen dat jouw barbecue-ervaring veilig blijft, is het belangrijk om enkele essentiële veiligheidsmaatregelen in acht nemen. In dit artikel delen wij vijf waardevolle tips voor het veilig barbecueën in jouw tuin en buurt, gebaseerd op de expertise van Brandweer Nederland.

Tip 1: Planten, bomen en gebouwen

Kies een stabiele locatie voor je barbecue op een vlakke ondergrond, houd minimaal twee meter afstand van brandbare materialen en zorg voor voldoende ventilatie. Gebruik de barbecue nooit op je balkon, omdat rook de woning kan binnendringen en het risico op koolmonoxidevergiftiging vergroot. Dit veroorzaakt niet alleen overlast, maar kan ook gevaarlijk zijn voor jou en je buren. Respecteer de veiligheid en het comfort van je omgeving tijdens het barbecueën.

Tip 2: Hoe zet jij de knop om?

Bij het kiezen van brandstoffen is het van groot belang om de juiste te gebruiken voor jouw specifieke barbecue. Lees daarom altijd de instructies van de fabrikant en let op het type barbecue dat je gebruikt. Vermijd het gebruik van vloeibare ontstekingsmiddelen zoals benzine of petroleum, omdat deze brandbare vloeistoffen kunnen leiden tot gevaarlijke situaties. Gebruik in plaats daarvan veilige ontstekingsmethoden zoals aanmaakblokjes of elektrische aanstekers om het vuur op een veilige manier te ontsteken.

Tip 3: Veiligheid op één

Veiligheid is van het grootste belang tijdens het barbecueën. Zorg ervoor dat je een brandblusser of een emmer zand binnen handbereik hebt voor kleine branden. Een blusdeken kan ook van pas komen om vlammen te doven. Houd kinderen en huisdieren uit de buurt van de barbecue en houd voortdurend toezicht om ongelukken te voorkomen.

Tip 4: Afsluiting van de heerlijke barbecue-ervaring

Na het barbecueën is het van essentieel belang om de barbecue op een veilige manier af te sluiten en schoon te maken. Zorg ervoor dat je de gasfles afsluit en laat het apparaat voldoende afkoelen voordat je het opbergt. Verwijder zorgvuldig de kolen en eventuele brandbare materialen. Maak het grillrooster en keukengerei grondig schoon om vet- en voedselresten te verwijderen. Berg de barbecue vervolgens op een geschikte plaats veilig op en zorg ervoor dat het goed beschermd is. Door deze stappen te volgen, zorg je voor een veilige en georganiseerde afsluiting van je heerlijke barbecue-ervaring.

——-

Bron: https://www.brandweer.nl/onderwerpen/barbecueen/