Anybody home? Vijf tips tegen woninginbraak

Anybody home? Vijf tips tegen woninginbraak

Je komt thuis van een gezellige avond met je vrienden, lang weekend weg of een fantastische wereldreis. Het eerste wat je ziet is een voordeur die open staat. Je hartslag schiet door het dak en al je alarmbellen gaan rinkelen als je het beseft: er is ingebroken in jouw huis! Snel schiet je naar binnen en kijk je naar alle waardevolle spullen die je had achtergelaten. Alles is weg, echt alles. Hartstikke naar. Daarom geven wij je enkele tips om je woning beter te beschermen tegen inbraak. 

Tip 1: Denk als een inbreker

Het klinkt misschien onnatuurlijk, maar het is een gouden tip. Ga na of er gemakkelijk valt in te breken in jouw huis. Doe alsof je opzoek bent naar de meest kleine details die een inbraak mogelijk kunnen maken. Denk hierbij aan open ramen, attributen die rondom het huis staan – een ladder bijvoorbeeld – of een sleutel die onder de deurmat verstopt ligt.

Tip 2: Anybody home?

Inbrekers hebben tegenwoordig verschillende manieren om erachter te komen of je wel of niet thuis bent. Daarom is het belangrijk om een bewoonde indruk achter te laten. Laat wat vieze kopjes op tafel staan, vraag de buren eventueel om de gordijnen ’s avonds dicht te doen en de post op te ruimen (geen stapel op de eettafel) of kies voor een automatische lichtschakelaar die de woonkamer verlicht. En heb je twee auto’s? Zet er dan een op de oprit. 

Tip 3: Kies voor een alarmsysteem

Je kunt ook kiezen voor het grove geschut: een alarmsysteem. Hiermee verlaag je de kans op een inbraak aanzienlijk en vergroot je de kans dat inbrekers schrikken van het alarm en het hazenpad kiezen. Zo’n systeem kan automatisch de hulpdiensten alarmeren. Daarnaast is het ook mogelijk om een brandalarm en lekkagemelder toe te voegen aan het alarmsysteem. Zo verlaat jij met een goed gevoel je woning. 

Tip 4: Stevige ramen en deuren

Kijk altijd naar de anti inbraakstrips rondom de ramen. Zitten deze er niet? Dan is het van groot belang dat je die aanschaft. Zonder deze strips is het gemakkelijk om een raam of deur open te wrikken. Laat je de ramen ook nog op een kiertje staan? Dan is het een kwestie van tijd voordat de inbreker jouw raam heeft geforceerd. Sluit daarom altijd de ramen en deuren als je van huis bent. Ook al is voor maar vijf minuten. 

Tip 5: Ik zie, ik zie wat jij niet ziet

Het ophangen van camerabeveiliging zorgt ervoor dat de kans kleiner is dat er bij jouw thuis wordt ingebroken. Dit soort beveiliging werkt preventief omdat het 24/7 draait en alle situaties opneemt. Dit maakt de pakkans van een inbreker alleen maar groter. Zorg er dus voor dat deze camera’s zichtbaar zijn voor potentiële inbrekers. Of denk eens aan zo’n deurbel met een camera. Daarmee krijg je direct melding (en beeld) als iemand aan je voordeur staat te rommelen. 

Het is een naar idee dat iemand ongevraagd je huis binnendringt en jouw persoonlijke spullen steelt. Gelukkig zijn er manieren om je woning beter te beschermen tegen inbraak. Met deze vijf tips verklein je de kans op een inbraak en verlaat jij met een gerust hart je woning.

Bron:

https://www.bouwenwonen.net/artikel/5-tips-om-een-inbraak-te-voorkomen/45676