Ga goed voorbereid op vakantie; veilig kamperen doe je zo!

Ga goed voorbereid op vakantie; veilig kamperen doe je zo!

Kamperen, wie houdt er niet van? Vakantie vieren op een camping is een geweldige manier om te ontspannen en te genieten van de prachtige natuur. Echter, het is belangrijk om te weten dat kamperen ook risico’s met zich meebrengt als je niet goed voorbereid bent. In deze blog delen we vier essentiële tips om je te helpen veilig te kamperen deze zomer.

Tip 1: Tentastisch

Plaats je tent op een gelijkmatige en stevige ondergrond. Zorg er daarnaast voor dat je voldoende afstand houdt van de barbecue of het kampvuur. Blijf ook op veilige afstand van bomen en struiken om brandgevaar te voorkomen.

Tip 2: Vluchtroute

Bij het opzetten van je tent is het essentieel om ook een vluchtroute in geval van nood te overwegen. Vooral als er ’s nachts iets gebeurd, wil je in het donker snel weg kunnen komen. Het is daarom verstandig om samen met je reisgezelschap een plan te maken en ervoor te zorgen dat iedereen op de hoogte is van de uitgangen. Bovendien is het handig om altijd een zaklamp binnen handbereik te hebben.

Tip 3: Vlammen doven

De vlammen van je nieuwe vakantieliefde hoef je natuurlijk niet te doven, maar bij een ongelukje met de bbq of een kampvuur wil je snel het vuur kunnen uitmaken. Het is daarom verstandig om altijd een brandblusser of blusdeken mee te nemen wanneer je gaat kamperen, gewoon voor de zekerheid. Zorg ervoor dat ze gemakkelijk toegankelijk zijn in geval van nood. Daarnaast is het van cruciaal belang dat iedereen weet hoe ze gebruikt moeten worden.

Tip 4: Vertrouwen is goed, controleren is beter

Voordat je vertrekt, is het belangrijk om de apparatuur zoals een gasfornuis, lamp of kachel te controleren. Kijk ook of de gasslangen en -koppelingen eventuele beschadigingen hebben opgelopen tijdens het opbergen ervan. Plaats deze apparaten, net zoals je tent, altijd op een vlakke en stabiele ondergrond.

=====

Bronnen:

https://www.brandweer.nl/onderwerpen/kamperen/