Het jaar van de helmplicht voor blauwe kentekens

Het jaar van de helmplicht voor blauwe kentekens

Dit jaar zorgt voor een grote verandering op het gebied van scooters. Waar al een helmplicht was voor berijders van scooters die 45 kilometer per uur gaan, is het per 1 januari 2023 ook verplicht op een snorfiets en (elektrische) scooters. Met het doel om de verkeersveiligheid in jouw buurt te vergroten.

Elektrische scooter

De welbekende e-scooter, ook wel de elektrische scooter genoemd, stijgt de laatste jaren in populariteit. En dat heeft er vooral mee te maken dat de kosten per kilometer laag zijn en er vaak weinig onderhoud aan nodig is. Je laad ze namelijk gemakkelijk thuis op doordat ze aan het stopcontact hangen. Daarnaast is het een goede keuze voor de bijdrage aan de verduurzaming van de maatschappij. 

Wel zit er een kleine maar aan. Ze maken namelijk bijna geen geluid. Dat kan zowel positief als negatief worden ervaren. Op het gebied van verkeersveiligheid heeft nog wel een aantal haken en ogen. Ze zijn bijna geluidsstil wat ervoor zorgt dat je ze niet hoort aankomen.

Veiligheid

De cijfers liegen er niet om. Naar verwachting neemt de kans op dodelijk hoofdletsel met 71% af door een helm te dragen. Maar let op! De Nederlandse wetgeving heeft bepaald dat je een bepaald type helm moet dragen wanneer je een scooter bestuurd. Een brom/motorfietshelm die je herkent aan een cirkel met code E4 is goedgekeurd. Net zoals de speed-pedelec-helm. Deze kun je herkennen aan de markering met code; NTA 8776:2016. Draag je dit niet dan zul je een boete van €100 riskeren. 

__

Bron: