Brandveiligheid en wasdrogers: een kokendhete situatie

Brandveiligheid en wasdrogers: een kokendhete situatie

Bijna iedereen heeft er wel één in zijn of haar huis staan. We hebben het hier natuurlijk over de wasdroger. Een super gemakkelijk apparaat waarmee je je dekbed en ander textiel binnen twee uur weer helemaal fris in de kast hebt liggen. Veel gemakkelijker dan al die wasknijpers en wasrekken midden in je tuin of kamer. Maar wist je dat er veel meer risico’s verbonden kunnen zitten aan dit elektrische apparaat? Ontdek wat jij kan doen om de kans op brand in je wasdroger te verkleinen. 

Warme, droge lucht

Wist je dat wasdrogers op nummer één staan als het gaat om elektrische apparaten die brand kunnen veroorzaken? Dat komt door de combinatie van warme, droge lucht met stof en pluis. Stof kan namelijk vlam vatten door bijvoorbeeld een oververhitte verwarmingselement, defecte motor of vonken. Ook kan het filter van de droger verstopt raken waardoor de afvoer van de warme lucht geblokkeerd raakt. Om deze risico’s te verkleinen hebben wij drie tips om het vanaf nu anders aan te pakken!

Tip 1: Sluit de droger veilig aan

Vanaf 2022 is het verplicht om een rookmelder te hebben op elke woonverdieping in huis. Zorg ervoor dat er een hangt in de ruimte waar de wasdroger zich bevind. Zo word je in geval van nood gealarmeerd. Ook is het belangrijk om luchtafvoerdrogers niet te bedekken en aan te sluiten op een wandstopcontact. Een haspel of stekkerdoos vormen een extra gevaar.

Tip 2: Droog op de juiste manier

Niet alle kleding is geschikt voor de wasdroger. Denk hierbij aan producten die rubber of zelfs industriële chemicaliën bevatten. Breng deze naar een stomerij. Ook kan textiel met oplosmiddelen, olie, vet of verf voor extra risico’s zorgen. Vermijd deze kledingstukken en laat ze gewoon een extra dag drogen op jouw mooie wasrek. Is daarnaast ook nog eens lekker fris!

Tip 3: Houd de droger schoon

De laatste maar belangrijkste tip: maak de filters van jouw droger na élke droogbeurt schoon. Ophoping van dit stof kan in seconden vlam vatten. Maak daarbij alle onderdelen van de wasdroger schoon. Geef daarom eens wat extra aandacht aan de condens- en warmtepompdrogers of aan de afvoerslang. Ook zij hebben regelmatig een poetsbeurt nodig.

Met deze drie tips kun jij de kans op brand in jouw wasdroger verkleinen. Houd de veiligheid in huis in de gaten en geniet van jouw schone was!

Bronvermelding:

https://www.consumentenbond.nl/wasdroger/brandveiligheid