Zwemdiploma binnen? Hou toch je kind in de gaten in het water!

Zwemdiploma binnen? Hou toch je kind in de gaten in het water!

Het zonnetje schijnt en de lucht is blauw. Grote kans dat jullie een zwembad opzetten in de tuin. Maar let goed op! Ook vijvers en sloten kunnen gevaarlijk zijn. Een ongeluk zit namelijk in een klein hoekje. Het blijft oppassen bij het water met kinderen.

Harde cijfers

De cijfers liegen er niet om. Elk jaar verdrinken er gemiddeld negen kinderen in Nederland. Dit gaat vooral om de leeftijdscategorie onder de vier jaar. Omdat er elk jaar veel aandacht wordt besteed vanuit de overheid en reddingsbrigade is er wel een dalende lijn te zien in het aantal kinderen dat overlijdt door verdrinking. Maar elk kind is er één teveel.

Tien centimeter

Een opblaasbadje kan geen kwaad toch? Schijn bedriegt. Als kinderen water zien is de verleiding altijd te groot. Tot een jaar of drie kunnen kinderen al in een paar centimeter water verdrinken. Laat je daarom niet afleiden door je telefoon of de deurbel, want het kan akelig fout gaan. Want zelfs in een klein laagje water is het niet veilig zonder toezicht.

Preventie

Om het veiliger te maken is het belangrijk dat je ze zonder zwemdiploma, zwembandjes omdoet in het water. Maar kijk ook uit voor een vijver of sloot in de buurt. Ook daar is de verleiding groot. Vergeet daarom niet om een oogje in het zijl te houden en dicht bij hen te blijven. Het is namelijk de regel dat je bij kinderen tot vier jaar niet meer dan een armlengte weg bent. Je moet ze ten alle tijden kunnen aanraken.

Als je het diepere en troebelere water opzoek met bijvoorbeeld een boot is het belangrijk dat je ze een zwemvest om doet. Zonder én met zwemdiploma. Want het geeft geen zekerheid dat je met een zwemdiploma op zak zonder toezicht kan zwemmen. In het begin wil het kind dit waarschijnlijk niet maar zodra ze eraan gewend zijn is jouw kind er minder bewust van. 

Kijk daarom altijd goed om je heen en attendeer anderen op het belang van toezicht in het water. En als ze niet zo vaak zwemmen, houdt ze dan echt goed in de gaten. Want het laatste wat je wilt is geattendeerd worden door derden.