World Password day

World Password day

Wie kent ze niet? Die boekjes of digitale documenten vol met verschillende wachtwoorden. Of je nu jouw favoriete broek wilt bestellen bij die online website, wilt inloggen op een social media kanaal of een cadeau wilt kopen voor een familielid. Voor bijna alles heb je tegenwoordig wel een wachtwoord nodig. En vandaag, 4 mei, is het dé dag om stil te staan bij dit onderwerp. Het is namelijk world password day. Een dag gewijd aan het creëren van bewustzijn over het gebruik en belang van wachtwoordbeveiliging. Want 9 op de 10 consumenten hergebruikt hun wachtwoord. Daarom geven wij jou vier tips voor een sterk wachtwoord, want hackers liggen op de loer.

Tip 1: Lang, langer, langst

Veel cybercriminelen maken gebruik van slimme technieken om aan je wachtwoord te komen. Aan de hand van geautomatiseerde computerprogramma’s kunnen ze in sneltreinvaart elke mogelijke combinatie van de lettertekens genereren. Daarom is het belangrijk om je wachtwoord lang te maken, minimaal acht tekens. Dat is nu eenmaal moeilijker te kraken.

Tip 2: Woordenboek?

Hoe kies je nu eigenlijk jouw wachtwoord? Veel mensen zoeken online of kijken om zich heen voor inspiratie. Had je al gedacht aan een woordenboek? Deze kun je best raadplegen. Zorg er wel voor dat je het niet één-op-één overneemt. Gebruik speciale leestekens of cijfers om het uniek te maken.

Tip 3: Persoonlijke informatie

Wachtwoorden zijn vaak niet meer te onthouden als je al zo’n veertig in je bezit hebt. De naam van je hond of bijvoorbeeld je moeder is dan wel voor de hand liggend, toch? Dat is tevens eenvoudig om te onthouden. Vergis je niet! Als een wachtwoord voor jou eenvoudig is, dan is het dat ook voor een geoefende hacker. Maar zeker is zeker: je bent niet de enige die deze ‘fout’ begaat. 

Tip 4: Verstop je wachtwoorden goed

Iedereen heeft wel een boek of digitaal bestand waarin wachtwoorden staan beschreven. Kijk hiermee uit! Het is niet verstandig om al je wachtwoorden op post-its te schrijven. Ze zijn gemakkelijk kwijt te raken. Daarnaast kan een digitaal document zoals een Word-bestand ook niet altijd veilig zijn. Een wachtwoordmanager is hiervoor dé oplossing. Hierin kun je ál je wachtwoorden opslaan. Maar het belangrijkste is om je wachtwoorden regelmatig te veranderen. Voorkomen is beter dan genezen. 

=====

Bron:  https://techpulse.be/tips/287463/8-tips-voor-een-sterk-wachtwoord/