Digitaal bankieren is de nieuwe geldautomaat
Hup, nog even snel met de fiets langs de geldautomaat om wat cash op te nemen voor die geweldige jurk of om je schoonmaakster te betalen. Het kan nu nog, maar deze geldspuwers verdwijnen steeds meer uit het straatbeeld. En dat heeft alles te maken met de digitalisering van bankieren.
2,6 miljoen Nederlanders
Wist je dat maar liefst 2,6 miljoen Nederlanders van 18 jaar en ouder worstelen met de digitale betaalwereld? Dat blijkt uit onderzoek van de Nederlandsche Bank. Een getal wat shockeert, want onze generaties zijn toch juist digitaal ingesteld? Wie denkt dat de problemen te maken hebben met alledaagse betalingen heeft het bij het verkeerde eind. De problemen doen zich vooral voor bij het openen van een bankrekening of het blokkeren van een betaalpas.
Tweedeling in de maatschappij
Bankpas, smartphone of smartwatch, we kunnen er vandaag de dag mee betalen. En dat zorgt voor een verschuiving. Ons betaalgedrag wordt steeds digitaler en we regelen steeds meer online. Pas aanvragen? Even via de app. Je nieuwe auto betalen? Hoppa, via Ideal, PayPal of zelfs crypto betaald. Door deze ontwikkelingen sluiten veel banken hun filialen. Dit zorgt voor een tweedeling in onze maatschappij. Denk aan mensen met slecht zicht of blindheid. Voor hen wordt de drempel steeds verder verhoogd. En dat is een groot probleem. Daarom is het belangrijk om extra ondersteuning te bieden aan aandachtsgroepen, zodat we het digitale betalingsverkeer toegankelijk houden voor iedereen.
Haken en ogen
Hoe zit het eigenlijk met de veiligheid van digitaal bankieren? Op het eerste gezicht lijkt het veiliger, omdat je gewoonweg minder geld op zak hebt. Maar is dit gevoel terecht? Die vraagt houdt menig mens bezig. Omdat criminelen steeds geïnteresseerder zijn in internetbankieren, is het belangrijk om te checken of je op een beveiligd netwerk internetbankiert. Doe je dit niet, is de kans groot dat je bankrekening er over vijf minuten heel anders uitziet. Ondanks de goede beveiliging van de Nederlandse banken. Probeer daarom altijd via een app in te loggen en je bankzaken te regelen. Daarop is nog geen misbruik vastgesteld. En dat maakt dat digitaal bankieren dus echt veilig kan.
=====
Bron:
2. https://www.dnb.nl/algemeen-nieuws/nieuwsberichten-2023/digitaal-bankieren-lastig-voor-veel-mensen/