Zo ga jij slim om met verkopers aan je deur

<strong>Zo ga jij slim om met verkopers aan je deur</strong>

Dingdong! Een verkoper aan de deur. Op zich niks mis mee, wellicht haal je er zelfs een goede deal uit. Maar ja, verkopers hebben een vlotte babbel en trucs op zak om jou te overtuigen. Zo kan je zomaar iets doen waar je eigenlijk niet achterstaat. Wees scherp op de signalen en sta sterk in je schoenen met behulp van deze tips. Zo zetten we ons met elkaar in voor een veilige buurt.

Vertel niet meer dan nodig

Nee is gewoon nee. Je hoeft geen hele verklaring te geven. Daar haken slimme verkopers namelijk op in om je alsnog te overtuigen. Voelt alleen ‘nee’ zeggen een beetje bot? Dan is ‘nee, ik doe het niet, of ‘nee, ik maak geen gebruik van je aanbod’ een alternatief. Waarom niet? ‘Omdat ik dat heb besloten. Fijne dag!’

Geef je grens aan

Je hoeft niet op iedere vraag antwoord te geven. Vraagt iemand of je de hoofdbewoner bent of wie je huidige internetaanbieder is, dan ben je vrij om te antwoorden: ‘daar geef ik gaan antwoord op’.

Pas op voor de ja-ladder

Deze psychologische truc gaat er vanuit dat je na een aantal keer ‘ja’ zeggen ook ‘ja’ zegt op het aanbod. Bijvoorbeeld: ‘Goedemorgen meneer, lekker weertje he? (Ja) Vindt u het ook belangrijk dat zwerfkatten worden opgevangen? (Ja) Dan heeft u vast wel wat over voor de dierenfonds?

Geef jezelf de tijd

Verkopers maken vaak gebruik van het gevoel van schaarste. Op=op of nu of nooit. Zo sturen ze erop dat je direct een beslissing neemt zonder bedenktijd. Wees niet bang dat je iets misloopt. En zo wel, liever dat dan achteraf spijt vanwege een overhaast besluit. Geef aan dat je het moet overleggen en vraag eventueel om later terug te komen.

Voor wat hoort wat?

Verkopers spelen in op de sturende kracht van wederkerigheid. Ik geef jou iets, dan krijg ik ook iets van je terug. Zoals een paar minuten om je te vertellen over een abonnement als je net mijn gratis krantje hebt aangenomen. Wees je hier bewust van en neem geen gratis spullen aan als je van jezelf weet dat je het vervolgens lastig vind om iets te weigeren.

Geef niet zomaar je persoonsgegevens

Geef pas je persoonsgegevens als je zeker bent van je aankoop of abonnement. Vaak proberen verkopers je te overtuigen om alvast je gegevens op te geven en zijn onduidelijk over de voorwaarden, waardoor je soms ongewenst toch al een aanbod vastzit.

=====

Bron:

https://radar.avrotros.nl/hulp-tips/hulpartikelen/item/opdringerige-verkopers-hoe-kom-je-van-ze-af/

https://mautic.get-streetwatch.com/media/images/In_app_Content/2023_verkoperdeur.jpg