Openbare ruimtes zonder verlichting?

<strong>Openbare ruimtes zonder verlichting?</strong>

Misschien had je het al gehoord, maar als het aan energieminister Rob Jetten ligt zullen vele wegen straks niet meer verlicht worden. Deze uitwerking zal kunnen bijdragen om huishoudens te helpen met de energierekening, die voor een groot deel van ons land bijna niet meer te betalen is. Maar hoe gaat dat in zijn werk en is dat wel een veilige keuze? Je leest het hier!

Bijdrage

Op verschillende manieren én niveaus wordt er gezocht naar opties om bij te dragen aan de energiebesparing, zoals tijdens de vergadering van de Europese energieministers in Brussel. Er is besloten dat het huidige gebruik in Europese landen met maar liefst 15 procent moet afnemen. Een derde van die vermindering is verlicht, de andere 10 procent is een richtlijn. Om dat doel te bereiken wil de minister dat rijksmonumenten, overheidsgebouwen en lantaarnpalen minder elektriciteit gaan gebruiken. En dat kan vrij simpel. Namelijk door de verlichting ’s avonds uit te zetten.

A2

Rijkswaterstaat Midden-Nederland (RWS) is al een tijd bezig met dit onderwerp. “Een deel van de A2 wordt bijvoorbeeld ’s avonds verlicht op basis van de verkeersintensiteit”, vertelt Johan de Boer van RWS. “De verlichting past zich automatisch aan, aan de hoeveelheid auto’s die er op dat moment voorbij rijden.” Een duurzaam en verkeersveilig traject dat tot nu toe alleen op de A2 wordt uitgevoerd.

Verkeersveiligheid

Eén van de belangrijkste onderdelen uit dit voorstel is de verkeersveiligheid. Maar daar hoeven wij ons niet druk over te maken, benadrukt Mattheus Bleijenberg van de Natuur en Milieufederatie Utrecht (NMU). “Uit verschillende onderzoeken blijkt dat het het niet verlichten van de wegen voor de verkeersveiligheid weinig uitmaakt, zolang je maar de gevaarlijkste punten benadrukt met verlichting”. En dat is voor velen onder ons een geruststelling.

De nacht van de nacht

Bleijenberg van de NMU is blij met de mogelijke maatregelen. Namens deze milieuorganisatie organiseert hij jaarlijks de nacht van de nacht. Een evenement met maar één doel. Om Nederland een stukje donkerder maar vooral duurzamer te maken. Want het feit is dat wanneer alle bedrijven in Nederland de onnodige verlichting uitzetten, je evenveel energie kunt besparen als de stad Arnhem verbruikt. Een initiatief om geld te besparen én co2-uitstoot te verminderen. Kijk daarom ook wat je in jouw buurt kan doen. Ga in gesprek met jouw gemeente of neem initiatief door zelf zuiniger te zijn met verlichting thuis. Want alle kleine beetjes helpen. 

__

Bron:

https://www.rtvutrecht.nl/nieuws/3477778/snelweg-zonder-verlichting-en-gebouwen-in-het-donker-zo-kan-energieminister-ook-besparen