Vijf tips om met gladheid de veiligheid op de weg te bewaren

<strong>Vijf tips om met gladheid de veiligheid op de weg te bewaren</strong>

De winterse temperaturen liggen ’s nachts rond het vriespunt en dat kan zorgen voor een drukke ochtendspits. Want door deze lage temperaturen en andere winterse buien kan het wegdek glad worden. Maar hoe bewaar je de veiligheid van jezelf en je medeweggebruikers? Wij geven vijf tips om heelhuids thuis of op je werk te komen.

Tip 1: Verdubbel je afstand

Het is belangrijk om je snelheid te halveren en je afstand tot je voorganger te verdubbelen. Deze extra meters geven jou en degene achter je meer tijd en ruimte om te reageren op onverwachte manoeuvres. Het klinkt misschien cliché, maar het kan een ongeluk voorkomen.

Tip 2: Kijk vooruit

Misschien deed je het altijd al wel, maar het is belangrijk dat je ver voor je uit kijkt. Kijk hierbij wel naar de afstand tot je voorganger. Je zicht is beter wanneer je niet te dicht achter deze auto rijdt.

Tip 3: Rijdt en rem met beleid

In de winter hebben banden soms moeite om grip te vinden. Daarom kan het optrekken vanuit stilstand al zorgen voor een uitglijder. Probeer daarom eens vanuit de tweede versnelling te startten. Geef weinig gas en laat de koppeling rustig opkomen. Rijdt vooral met beleid. 

Tip 4: Remmen

Als er iets onverwachts gebeurd en je moet wel remmen zit er niets anders op dan heel hard op de rem te trappen. Het antiblokkeersysteem (ABS) word in dit geval geactiveerd. Dit zorgt ervoor dat de auto tijdens het remmen de wielen niet blokkeert zodat je kunt blijven sturen. Maar let goed op! Het ABS werkt alleen bij maximale remdruk. Dit creëer je door het rempedaal tot op de bodem blijft intrappen. Schrik dan niet als het rempedaal onder je voet begint te trillen en je rare geluiden hoort. Dit is normaal.

Tip 5: Winterbanden

Heb je tijdens de winterperiode nog zomerbanden onder je auto? Ga dan vooral niet de weg op. Met winterbanden kan dat wel. Maar dat is nog geen garantie tegen winterse omstandigheden. Normaal gesproken is de remweg vier keer zo lang, als je twee keer zo hard rijdt. Bij gladheid is je remweg nog langer. Daarom is het goed om te weten dat winterbanden een kortere remweg hebben dan zomerbanden. Maar wanneer je hard rijdt, wordt dat effect volledig opgeheven. 

Bron:

https://www.anwb.nl/verkeer/veiligheid/tips-rijden-bij-gladheid#:~:text=Trek%20rustig%20op&text=De%20banden%20hebben%20dan%20moeite,bochten%20niet%20te%20scherp%20in