Zet je fietsverlichting AAN in het donker

<strong>Zet je fietsverlichting AAN in het donker</strong>

Helaas zie je het nog te vaak: fietsers die vergeten hun verlichting aan te zetten. Met licht val je niet alleen op voor je medeweggebruikers maar zie je de weg voor je ook een stuk beter. Een win-winsituatie dus, want fietsers zijn kwetsbaar in het verkeer. Maar hoe val je nu op in het verkeer én wat zijn nu eigenlijk de regels voor je fietsverlichting? En wat draagt dat bij aan de veiligheid van jouw buurt? Veilig Verkeer Nederland legt het uit. Want zeggen ze: “een ongeluk zit in een klein hoekje”.

Verplicht?

Het is verplicht om je fietsverlichting aan te hebben in het donker én bij slecht zicht overdag. Je kunt er zelfs een boete voor krijgen. En die boetes zijn niet mals. Om dit te voorkomen hebben wij een handige aanwijzing voor als het ’s avonds is: Gaat de straatverlichting aan? Zet dan direct ook je fietsverlichting aan. Want zo zet jij zelf zichtbaar in de spotlights.

Procentueel

Maar liefst 95 procent van alle fietsers vindt het gevaarlijk om in het donker zonder verlichting de weg op te gaan. Maar hoe val jij nu eigenlijk op in het verkeer? Daarvoor hebben wij een drietal tips die jou kunnen helpen om je veiliger te voelen als je deelneemt aan het verkeer in het donker.

Tip 1: Zet je fietsverlichting aan

Het klinkt misschien heel herkenbaar maar het is wettelijk verplicht om een geel/wit licht aan de voorkant van je fiets te plaatsen en een rode aan de achterkant. Zo weet een ieder van ons of je iemand van achter of voor nadert. Maar kijk hierbij wel goed naar de instellingen van het licht. Zo mag hij andere weggebruikers niet verblinden en mogen ze ook niet knipperen. 

Tip 2: Check je fiets

Kijk af en toe goed naar de verlichting van je fiets, want is jouw fietsverlichting en -reflectie nog wel in orde? Je controleert het gemakkelijk met de VVN Fietscheck. Deze check geeft jou inzicht in of jij voldoende zichtbaar bent voor andere weggebruikers. Blijkt jouw verlichting en reflectie toch niet helemaal up-to-date te zijn? Wacht dan niet en schakel hulp in van een fietsenmaker of repareer het zelf. Want dan kun je weer veilig van A naar B.

Tip 3: Val op met je kleding

Het is belangrijk dat je zichtbaar bent als je op de fiets stapt. En dat kun je natuurlijk extra benadrukken door bij regen, schemering en in het donker felle of lichtgekleurde kleding te dragen. Hebben ze ook nog eens reflecterende strips? Dan kunnen ze niet meer om jou heen! 

__

Bronnen:

https://vvn.nl/fietsverlichting & https://vvn.nl/fietsverlichting-regels