Zo voorkom je dat apps je afluisteren

<strong>Zo voorkom je dat apps je afluisteren</strong>

Wie kent het niet? Tijdens een gesprek met een buurman, collega of vriend heb je het over die verre vakantie die je zo graag zou willen maken. Nog geen 24 uur later wordt je er direct weer aan herinnerd. De ene naar de andere advertentie vliegt je om de oren. Maar hoe kun je voorkomen dat apps je afluisteren? Dat beschrijven wij in dit artikel!

Relevantie

Facebook en Google zijn in korte tijd extreem goed geworden in het voorspellen van mogelijk interesses. Op basis van gegevens die je zelf hebt ingevuld, zoals leeftijd en woonplaats, op de sociale kanalen kan de internetreus nu eenmaal heel accuraat bepalen welke advertenties relevant zijn voor jouw, ook al zie je zelf niet in waarom. Het is dus niet bewezen dat Facebook je continue af zit te luisteren.

Microfoon

Maar hoe komt het dan dat apps je op één of andere manieren kunnen afluisteren? Er zijn namelijk een aantal andere functies op je telefoon waarbij de microfoon op je telefoon wordt gebruikt. Wat is bevestigd door het social media platform zelf. Daarom vraagt elke app vandaag de dag altijd om jouw toestemming voor het gebruik. 

Controleer je instellingen

Wil je het zekere voor het zekere nemen? Dan zit er maar één ding op: apps geen toestemming geven om je microfoon aan te zetten. Want het is toch niet onmogelijk dat apps ongestoord meeluisteren. Maar wat nu als je dat apps toch of al toestemming hebt gegeven? Geen paniek! Zo schakel je het in een handomdraai weer uit:

1. Android microfoon instellingen

Stap 1: Je gaat naar je ‘instellingen’ en klikt op ‘apps’. Je krijgt dan je volledige lijst met apps te zien.

Stap 2: Ga naar ‘App-machtingen’ door op de drie puntjes rechtsboven te drukken en daar de optie te selecteren. 

Stap 3: Klik op ‘microfoon’. Je krijgt dan een lijst te zien van alle apps die je toestemming hebt gegeven om de microfoon te gebruiken.

Stap 4: Vervolgens klik je op de schakelaar om dat recht uit te schakelen.

2. iPhone microfoon instellingen

Stap 1: Klik op ‘instellingen’ en ga daarna door naar het kopje ‘privacy’.

Stap 2: Kies daarna ‘microfoon’ en controleer de apps die in de lijst staan.

Stap 3: Vervolgens zie je een lijst met alle apps te zien. Klik dan op de app waar je het wilt uitschakelen en druk op de groene schakelaar.

Maar let op: sommige apps kunnen niet meer functioneren zonder toegang tot je microfoon. Op WhatsApp kun je daardoor bijvoorbeeld geen videogesprekken meer beginnen. Want de toegang tot de microfoon is daarmee direct uitgeschakeld. 

Bron:

https://www.ad.nl/tech/zo-voorkom-je-dat-apps-je-afluisteren~ac7be6d7/?referrer=https%3A%2F%2Fwww.google.com%2F