Veilig op kamers: 8 tips voor een brandveilig studentenhuis

<strong>Veilig op kamers: 8 tips voor een brandveilig studentenhuis</strong>

Iedereen kent ze wel: studentenhuizen. Ze zijn vaak goedkoper dan een studio alleen en oh-zo-gezellig met z’n allen! Maar wat vaak te wensen over laat, is de brandveiligheid van een studentenhuis. En wat nu als er een aantal in jouw buurt staan? Met deze 8 tips kun jij een ander en jezelf attenderen op de waarde van een brandveilig studentenhuis.

Onzorgvuldigheid

Kapotte stekkers, een wirwar aan verlengsnoeren en geen (of niet voldoende) rookmelders en brandblussers. Om nog maar te zwijgen over het gedrag van studenten: brandende of smeulende sigaretten, ’s nachts frituren of het filter van de wasdroger nooit schoonmaken. En die kratten bier? Die kunnen wel even voor de nooduitgang, daar is nog wel wat ruimte.

Wanneer je erachter komt dat het blokkeren van vluchtwegen levensgevaarlijk kan zijn, is het vaak al te laat. Daarom geven wij 8 tips waarmee wij de bewustwording rondom een brandveilige studentenwoning willen verhogen om erger te voorkomen. Een gewaarschuwd mens telt namelijk voor twee!

Verplichtingen huurder en verhuurder

In dit soort gevallen wordt vaak direct gekeken wie waarvoor verantwoordelijk is. En inderdaad, het is aan de verhuurder om een studentenflat zo brandveilig mogelijk op te leveren. Maar óók aan de student zelf om op te letten. Wat een verhuurder goed moet regelen:

1. De bouwkundige regels naleven: een bewoner moet de uitgang binnen 45 meter kunnen bereiken.

2. Een blustoestel (één per keuken).

3. Een (goedwerkende) rookmelder voor elke verblijfsruimte.

4. Minimaal 1x per jaar de brandveiligheidsmaatregelen controleren.

1. Zorg voor goede rookmelders

Een belangrijke tip is te zorgen voor rook- en koolmonoxidemelders. De verhuurder is namelijk vanaf 1 juli 2022 verplicht een rookmelder in iedere ruimte van de woning te plaatsen. Attendeer hem of haar hier dan ook op. Controleer regelmatig of de rookmelder nog werkt en vervang de batterijen op tijd.

2. Maak een vluchtplan

Het is verstandig om een vluchtplan te bedenken vóórdat er brand uitbreekt. Denk bijvoorbeeld na over eventuele huisdieren, hoe je het snelst een uitgang bereikt en wie waar verantwoordelijk voor is. Ook een goede tip: hang een aanwezigheidsbord op bij de voordeur, zodat je precies kunt zien wie er op dat moment in huis is.

3. Zorg voor vrije vluchtroutes

Zorg ervoor dat vluchtroutes altijd vrij zijn. Dus weg met die kratten bier, fietsen of vuilniszakken voor de deur! In tijden van nood, wanneer bijvoorbeeld het zicht ernstig verslechterd is door de rook, wil je niet struikelen over vuilniszakken of kratten bier.

4. Let op met sigaretten

Rook nooit in bed (extra gevaarlijk wanneer je terugkomt van een borrel) en zorg er altijd voor dat sigaretten in een asbak altijd goed gedoofd zijn. Gooi opgerookte of sigarettenpeuken nooit te snel in de prullenbak: wanneer ze nog niet uit zijn, kan het smeulen in de prullenbak zonder dat je het doorhebt, met een brand tot gevolg.

5. Controleer het filter van de droger regelmatig

Nog steeds in de top 3 van meest voorkomende brandoorzaken is de droger – en dan met name door het pluizenfilter. Na verloop van tijd raakt deze verstopt door al het stof. Het is van belang dit filter regelmatig te controleren en leegt, zodat je de droger veilig kunt blijven gebruiken.

6. Doe alle binnendeuren dicht

Sluit, wanneer de laatste student naar bed gaat, alle (tussen)deuren. Mocht er ’s nachts brand uitbreken, dan vertragen dichte deuren de rookverspreiding en brandontwikkeling. Het geeft bewoners zo meer tijd om te vluchten.

7. Pas op met verlengsnoeren

Wanneer er veel mensen in één huis wonen, is het logisch dat er veel elektriciteit gebruikt wordt en er dus veel stopcontacten nodig zijn. Stekkerdozen en verlengsnoeren bieden dan uitkomst. Pas wel op dat je nóóit verlengsnoeren aan elkaar koppelt. Dit kan overbelasting veroorzaken en dus brand veroorzaken. Zorg voor geaarde verlengsnoeren van hoogwaardige kwaliteit. Let er ook goed op dat de kabels geen scheurtjes vertonen.

8. Denk na over een touwladder

In grote studentensteden zoals Amsterdam, Groningen, Leiden en Eindhoven staan veel studentenflats, die soms wel drie, vier of vijf verdiepingen hebben. Maar wat doe je wanneer er brand uitbreekt en je op de derde etage zit? Dan kan een vluchtladder (in de volksmond ook wel een touwladder) letterlijk je leven redden. Maak het bespreekbaar bij je huisgenoten om er gezamenlijk een aan te schaffen of leg het idee voor aan je verhuurder. Zo hoef je de kosten niet alleen te dragen, maar kun je vanaf de bovenste verdieping wel veilig ontsnappen bij brand!

Sluit, wanneer je in een studentenhuis gaat wonen, altijd een inboedelverzekering af. Zo ben je bij brand verzekerd voor schade aan je spullen. De standaard inboedelverzekering van Univé is heel geschikt voor het verzekeren van een studenteninboedel. Ga hierover in gesprek met een van onze adviseurs – die weet direct welke verzekering bij jouw persoonlijke situatie past. Je hebt vaak meer spullen van waarde in huis dan je wellicht denkt.

Bron: https://www.unive.nl/blog/studentenhuis-vaak-niet-brandveilig