Social media tijdens je vakantie? Kijk uit wat je deelt!

<strong>Social media tijdens je vakantie? Kijk uit wat je deelt!</strong>

Waar ga jij dit jaar heen? Frankrijk, Italië of Spanje. Bijna de hele buurt trekt erop uit om te genieten van een welverdiende zomervakantie. En dat wil je natuurlijk ook direct delen, toch? Maar pas op! Naast je vrienden, familie en buren kijken er ook een aantal ongenodigde gasten mee; inbrekers. 

Preventie

“Wees wel voorzichtig met wat je deelt”, vertelt Sybren van der Velden Walda, landelijk projectleider woninginbraak bij de politie. “Door onderzoek te doen kunnen wij vasttellen dat criminele bendes op sociale media kijken of mensen op vakantie zijn”. Toch kan de politie er geen exacte cijfers over vrijgeven. Want hoe stel je nu vast of een inbraak plaatsvind door een bericht op social media?

Maar dat inbrekers op die manier te werk gaan is zeker. Vaak gaat het om professionele bendes voor wie het steeds gemakkelijker wordt gemaakt. “We zijn zo ongelofelijk online met zijn allen”, stelt Van der Velden Walda. “Als je tegenwoordig een naam googelt, heb je al snel een adres te pakken. Want als je naam in je account staat, ben je direct te achterhalen”. 

Openbaar of privé?

Natuurlijk wil je de mooiste kiekjes delen met je volgers. Dat is heel begrijpelijk. Maar kun je nu echt niet wachten met het delen? Kies dan voor Instagram. Kies voordat je een post of verhaal online zet wie het mogen zien onder je ‘beste vrienden’. Deze selecte groep mensen zullen jouw content voorbij zien komen. Of kies voor een privé account. Dan is het echt alleen beschikbaar voor al jouw volgers. Maar maak dan geen gebruik van hashtags. Zo kunnen inbrekers nog steeds achterhalen wat jouw adres is. 

Buurtpreventie

Weten jouw buren eigenlijk wel dat je op vakantie bent? Vergeet hen niet in te lichten. Een andere oplossing is om een familielid op het huis te laten passen. “Dan is je huis permanent bewoond en kun je wel weer alles delen”, stelt Van der Velden Walda.

Maar niet alleen dat kan van grote waarde zijn. Denk ook aan algemene preventiemaatregelen. Ruim dus niet alles op en doe niet alle gordijnen dicht. En vergeet vooral niet om een oogje in het zijl te houden en na te denken over wat je deelt terwijl je op vakantie bent.

Bron:

https://www.nu.nl/vakantie/6210795/op-vakantie-deel-het-niet-op-instagram-want-ook-inbrekers-kijken-mee.html