Kijk uit voor brandgevaar bij alternatieve verwarmingstrucs

<strong>Kijk uit voor brandgevaar bij alternatieve verwarmingstrucs</strong>

Nu de energieprijzen stijgen en de temperaturen dalen wordt het steeds aantrekkelijker om alternatieve verwarmingstrucs toe te passen. Maar de hout- of petroleumkachel van zolder halen is niet zonder gevaar. Daarvoor waarschuwt Brandweer Nederland. Koolmonoxidevergiftiging en brandgevaar liggen op de loer als de kachels niet op de juiste manier worden gebruikt. 

Mileubewust

Wist je dat houtkachels de grootste bron van fijnstofuitstoot bevat? Deze alternatieve verwarmingsmethode is echter vervuilende dan eerder werd vastgesteld. Door een nieuwe rekenmethode van het RIVM blijkt dat het houtstook de oorzaak is van 23 procent van de uitstoot van deze stof. Eerder werd er van 10 procent uitgegaan. Maar zegt het RIVM: “Fijnstofuitstoot kan met rookreinigers worden teruggedrongen.” 

Warmtebron

Het is geen goed idee om in een allesbrander ook daadwerkelijk alles te verbranden. Zo vertelt Peter Schuurmans, brandweerman in de regio Rotterdam: “Er moet gewoon schoon hout in, net als in de open haard. We zien vaak dat er mensen zijn die hun restafval in zo’n allesbrander gooien, waar ook plastic tussen zit. Je krijgt dan hele vette aanslag in het kanaal, waardoor de kans op een schoorsteenbrand ontstaat.” Ook moet je oppassen bij het gebruik van een olie- of petroleumkachel. Deze brandbare vloeistoffen kunnen vlam vatten bij het bijvullen ervan. Een eventueel gevolg daarvan zijn brandwonden of een brand in huis. En dat wil je écht niet!

Sfeer in huis

Momenteel zijn kaarsen één van de populairste verwarmingsmethodes voor in huis. Niet één of twee voor de gezelligheid, maar heel veel bij elkaar. Daarom kunnen wij je er niet vaak genoeg wijzen dat kaarsen zijn bedoeld voor de sfeer en niet om het huis te verwarmen. “Kaarsen branden leidt tot uitstoot van fijnstof en koolmonoxide in de kamer. Bij het branden van een paar kaarsen is dat geen probleem, maar bij een heleboel kan dat gevaarlijk zijn. Mensen die toch kaarsen branden wordt geadviseerd goed te ventileren. Anders kun je een koolmonoxidevergiftiging krijgen, legt Schuurmans uit.”

CO-melder

Het is dus van belang dat je een koolmonoxide melder in huis hebt hangen. Het liefst in elke kamer voor het veiligste resultaat. Deze melder kan je waarschuwen als er teveel koolmonoxide in de lucht zit. Op die manier kan je eventueel gevaar snel meten en kun je doelgericht actie ondernemen. 

Maar onthoud goed: “Stook niet, als het niet veilig kan.”

Bronnen:

1.  https://nos.nl/artikel/2446168-brandweer-kijk-uit-voor-brandgevaar-bij-alternatieve-verwarmingstrucs

2. https://nos.nl/artikel/2368898-houtkachels-blijken-na-opnieuw-rekenen-grootste-bron-van-fijnstofuitstoot