Houdt jij je zenuwen in bedwang achter het stuur tijdens winterse neerslag?

<strong>Houdt jij je zenuwen in bedwang achter het stuur tijdens winterse neerslag?</strong>

Waar de één moeiteloos in de auto stapt, vindt een ander het spannend. En helemaal als de weersomstandigheden niet ideaal zijn. Maar hoe komt dat? En ben jij echt de enigste? In dit artikel vind je viert tips die jouw kunnen helpen om jouw zenuwen onder controle te houden en het verkeer een stukje veiliger te maken.

Procentueel

Uit onderzoek van online verzekeraar Allianz Direct bleek dat bijna de helft van de 1262 respondenten, 44%, de meeste zenuwwen krijgt van slechte weersomstandigheden. Daarbij moet je vooral denken aan regen, storm en gladheid. Echte winterse neerslag dus. Deze situatie blijkt voor de automobilist te onzeker waardoor ze onzeker worden achter het stuur. Want wat moet je op zo’n moment precies anders doen?

Tip 1: Let op je snelheid en volg je voorganger

Als het bijvoorbeeld hard regent en je rijdt te snel, kan het voorkomen dat de autobanden het water niet meer kunnen wegwerken op het afvalt en zo het contact met het wegdek verliezen. Een ander woord hiervoor is ook wel aquaplaning. Om deze kans zo klein mogelijk te houden is het verstandig om in het spoor van je voorganger te blijven rijden en plassen op het wegdek te vermijden. 

Tip 2: Houd voldoende afstand en kijk vooruit

Als het wegdek nat is, kan een remafstand twee of zelfs drie keer zo lang worden. Halfeer in zo’n situatie je snelheid en afstand tot je voorganger. Blijf daarbij op z’n minst twee tot vier seconden achter de auto voor je. Zo heb je altijd genoeg ruimte en tijd om te remmen of te reageren op een andere onverwachtse situatie. En blijf goed kijken. Je kunt een gevaarlijke situatie daarbij eerder signaleren. 

Tip 3: Laat het gas los

Moet je remmen voor een stoplicht of scherpe bocht? Laat dan langzaam het gas los in plaats van op het rempedaal te trappen. Als je remt op een gladde weg, kunnen je banden grip verliezen en daardoor slippen. In een bocht werkt dat net even anders. Duw het gaspedaal pas in als je weer recht rijdt en de bocht uit bent. Als je gas geeft in een bocht heb je namelijk meer kans om te slippen.

Tip 4: Vermijd cruise control

Misschien wel één van de belangrijkste tips van allemaal: Rij niet met cruise control in slechte weersomstandigheden. Je kunt als bestuurder minder alert zijn omdat de auto het werk direct overneemt. Dit kan een negatieve invloed hebben op de reactietijd, die in slecht weer juist van groot belang is.

Bronvermelding:

https://www.telegraaf.nl/lifestyle/1152906086/zweethanden-achter-het-stuur-dit-bezorgt-mobilisten-de-meeste-zenuwen