De ongevallenpiekmaand is weer begonnen! Kijk goed uit in het verkeer!

<strong>De ongevallenpiekmaand is weer begonnen! Kijk goed uit in het verkeer!</strong>

De wintertijd is weer ingegaan en dat betekent dat het ’s ochtends langer donker blijft en ’s avonds ook eerder donker wordt. En die overgang zorgt voor een groter ongevalsrisico. Bij een avondspits in het donker gebeuren ongeveer drie keer zoveel ongevallen als bij een avondspits in het licht. Vandaar dat de maand november ook wel de ongevallenpiekmaand wordt genoemd. Oppassen geblazen dus!

Overgang

De slechte weersomstandigheden in de wintermaanden hebben aantoonbaar een negatief effect op de verkeersveiligheid. De SWOV, De Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid, benadrukt dat het hoge aantal ongevallen niet te maken heeft met vermoeidheid. Daarom vinden ze het de moeite waard om te onderzoeken hoeveel slachtoffers bespaard kunnen worden indien de zomertijd een standaard zou worden voor het gehele jaar.

Laagstaande zon

Niet alleen de donkere periodes zijn gevaarlijk. Ook laagstaande zon kan een grote factor spelen in het aantal ongevallen in het verkeer. Vaak schijnt de zon recht in het gezicht van de bestuurder waardoor het het zichtvlak verkleint net zoals het reactievermogen. Ze zien jou als voetganger of fietser net een aantal seconden later. Kijk daarom zelf altijd eerst goed om je heen voordat je de weg of een zebrapad over steekt. Als voetganger heb jij daar voorrang maar kan je misschien per ongeluk over het hoofd worden gezien door een bestuurder die last heeft van het felle ochtend of avond licht. Zo voorkom je met een simpele manoeuvre een mogelijk ongeval.

Cijfers met een boodschap

Vooral voetgangers zijn kwetsbaar op donkere dagen. Vaak lopen zij zonder verlichting nog een rondje door de buurt. Maar er staan toch genoeg lantaarnpalen in mijn wijk of buurt? Vaak is die verlichting echt nog steeds onvoldoende. Want wist je dat een automobilist een voetganger pas vanaf 20 meter ziet als deze donkere kleding draagt? Met reflecterende kleding kan je die afstand vergroten tot 150 meter. Een aanzienlijk groot verschil dus. Attendeer hen erop dat het belangrijk is om ook op deze dagen goed zichtbaar te zijn. Alles voor hun eigen veiligheid. Denk hierbij aan reflecterende kleding of een lichtje dat ze kunnen vastmaken op hun jas. Want uit het rapport dat in opdracht van politie, het Verbond van Verzekeraars en verkeersbureau VIA is opgesteld, blijkt dat voetgangers vier tot vijf maal vaker betrokken zijn bij verkeersongevallen dan in het voorjaar en de zomer. Harde cijfers met een boodschap: ‘Pas goed op in het verkeer’.

Bronnen:

1.   https://www.metronieuws.nl/in-het-nieuws/2017/10/vooral-voetganger-kwetsbaar-op-donkere-dagen/