Hangt er al een AED bij u in de buurt?

Hangt er al een AED bij u in de buurt?

Wist je dat er dagelijks in Nederland 35 mensen een hartaanval krijgen? En als dat er binnen 6 minuten gestart wordt met de reanimatie de overlevingskans van het slachtoffer aanzienlijk groter is? Dat is de kracht van een groot AED netwerk. Een buurt AED, daar red je dus echt levens mee!

Overlevingskans bij een hartstilstand

Na ongeveer drie tot vijf minuten van een hartstilstand kan onomkeerbare hersen weefselschade optreden. Voor elke minuut dat een persoon met een hartstilstand niet met succes wordt behandeld (door defibrillatie), neemt de overlevingskans in de eerste 3 minuten met 7 procent per minuut af en neemt deze met 10 procent per minuut af naarmate de tijd vordert tot meer dan 3 minuten.

Check de AED dekking in je buurt.

Wist je dat je snel AED’s in jouw buurt kunt vinden. Ga in de Veiligebuurt app naar ‘Mijn buurt’ en klik  op ‘AED in de buurt’

Maak uw buurt hartveiliger

Een AED in de buurt kan dus echt levens redden. Vooral als je precies weet waar ze te vinden zijn. AED’s worden over het algemeen bewaard waar gezondheidsmedewerkers en hulpverleners ze kunnen gebruiken, zoals; gezondheidsfaciliteiten en ambulances. Toch zie je ook steeds meer buurt AED’s terug op openbare plaatsen zoals; bedrijven, overheidskantoren, winkelcentra, restaurants en in het openbaar vervoer. Echter hangen ze nog niet overal. Daarom vinden er AED acties plaats om je ervan bewust te maken dat er ook één bij u in de buurt komt te hangen. 

Zichtbaarheid

Om een AED goed zichtbaar te maken zijn AED’s, die openbaar toegankelijk zijn, vaak felgekleurd en worden in een AED kast bij de ingang van een gebouw of een ander centraal punt gemonteerd. Wanneer de AED kast wordt geopend klinkt er bij de meeste een alarm. Dit alarm is om de mensen in de buurt te waarschuwen. Daarom is het dus zo belangrijk dat een kast voldoende bescherming biedt tegen bijvoorbeeld weersomstandigheden, vandalisme en diefstal.

Thuisgebruik

Een trend die zich ontwikkelt, is de aankoop van AED’s voor thuisgebruik. Dit wordt voornamelijk aangeschaft door mensen met een bestaande hartaandoening. Het aantal apparaten in de gemeenschap is gegroeid omdat de prijzen zijn gedaald tot een betaalbaar niveau. Toch is er wel enige bezorgdheid onder medische professionals omdat thuisgebruikers vaak niet een passende AED cursus hebben gevolgd. Daarom pleitten zij voor een breder gebruik van hulpverleners uit de gemeenschap, die op de juiste manier worden opgeleid en beheerd.

Bron: https://www.aedmaster.nl/aed-kennisbank/aed-in-de-buurt/