Voorkom ongelukken met 5 simpele verkeerstips

Voorkom ongelukken met 5 simpele verkeerstips

De zomervakanties zitten er helaas weer op. We gaan massaal weer met de auto richting het werk, sportclub of naar school. En dat betekent dat het weer drukker wordt op de weg. Dat iedereen weer even moet wennen aan die drukte, blijkt uit cijfers over verkeersongelukken. Daarvan gebeuren er vlak na de zomer namelijk een stuk meer dan in andere periodes. Gelukkig helpen wij jou met deze vijf simpele verkeerstips veilig naar huis.

Tip 1: Samen zorgen voor veilige fietsroutes

Fietsers zijn helaas erg kwetsbaar in het verkeer. De kans op een ongeluk is drie keer zo groot wanneer je met je fiets op een weg rijdt waar auto’s 50 kilometer per uur mogen rijden in plaats van op het fietspad. Wil je wel weten welke route veilig is? Check dan deze link voordat je op pad gaat.

Tip 2: Rijd langzamer

Het klinkt je misschien wel bekend in de oren, maar de cijfers zetten je wel aan het denken. Nét iets langzamer rijden helpt enorm om het verkeer veiliger te maken. Al is het maar één kilometer per uur. Als we met z’n allen 49 kilometer per uur in plaats van 50 rijden, leidt dat al tot 5,9% minder doden en 4% minder ernstig gewonden. De kans dat een voetganger of fietser een aanrijding overleeft, neemt snel toe bij een lagere snelheid. Zo heeft een voetganger een overlevingskans van 60% bij een snelheid van 50 kilometer per uur, bij een snelheid van 30 is die kans maar liefst 95%!

Tip 3: Maak gebruik van rijhulpsystemen

Auto’s zijn tegenwoordig veel slimmer. Ze helpen jou om het rijden een stukje makkelijker te maken. Zoals bijvoorbeeld ‘Aan Keep Assist’, dat waarschuwt als je bijna uit de rijbaan raakt en bijstuurt. Dit verkleint de kans op ongelukken met 67%. Ook de ‘Rear Collision Warning’, die waarschuwt voor een aanrijding van achteren, zorgt voor flink minder ongelukken: 50%. Dit systeem helpt een ongeluk te voorkomen. Als dat niet lukt, worden de gordels aangespannen, zodat de inzittenden beter beschermd zijn. Ook het systeem dat waarschuwt voor bijvoorbeeld voetgangers en fietsers in de dode hoek zorgt voor minder ongelukken.

Maar let op! Niet alle rijhulpsystemen zorgen voor minder ongelukken. Cruise control en parkeerhulp zorgen juist voor meer ongelukken.

Tip 4: Neem een pepermuntje?

Of hang de deurdispenser met de geur van munt in je auto. Uit verschillende onderzoeken blijkt namelijk dat je hier alerter van wordt en wat rustiger gaat rijden. En die combinatie zorgt ervoor dat het verkeer weer een stukje veiliger wordt en er minder ongelukken ontstaan.

Tip 5: Rijd MONO

Bij maar liefst 68% van de ongelukken in het verkeer speelt afleiding een rol, vaak is dat door een smartphone. Dus: telefoon weg in het verkeer, om afleiding te voorkomen.

Bron: 

1. https://www.unive.nl/voordeel-van-samen/lifestyle/ongelukken-voorkomen-met-5-simpele-verkeerstips

2. https://www.rtlnieuws.nl/onderzoek/artikel/5248941/hoe-gevaarlijk-schoolroute-nederland-voor-scholieren-op-fiets-naar-school