Hybride waterpomp vanaf 2026 verplicht

Hybride waterpomp vanaf 2026 verplicht

Vanaf 2026 is het verplicht om bij vervanging van de cv-installatie ten minste een hybride waterpomp te laten installeren. Liever nog een volledige elektrische waterpomp of aansluiting op het warmtenet. Zo wil het kabinet huiseigenaren dwingen sneller over te stappen op ‘groenere’ manieren om hun huis te verwarmen. 

Niet geschikt

Toch word het niet verplicht om je huidige op gas gestookte cv direct de deur uit te doen. Maar wie zijn installatie moet laten vervangen, mag geen ‘ouderwetse’ cv meer laten installeren. Er is dus wel een uitzondering op de plicht voor woningen die niet geschikt zijn voor alternatieven voor gas. Uit onderzoek van het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) bleek namelijk dat 30% van de Nederlandse woningen niet geschikt waren voor de installatie door het gebrek aan ruimte.

Wachttijd

Toch blijkt dat er op dit moment een enorme wachttijd is voor huiseigenaren die een warmtepomp willen laten installeren. Door een tekort aan pompen en personeel bij installatiebedrijven, kan de wachttijd oplopen tot wel achttien maanden. Om dit terug te brengen naar een aantal maanden heeft het kabinet afspraken gemaakt met de sector dat zij de productie fors gaan opvoeren. Zo komen er maar liefst drie extra fabrieken bij in Nederland waar de warmtepompen gemaakt gaan worden. Daarnaast belooft de sector meer monteurs te gaan opleiden.

Vergoeding

Tot 2030 is er een subsidie beschikbaar voor woningeigenaren om te helpen bij de aanschaf van zo’n nieuwe warmte-installatie. Huiseigenaren kunnen 30 procent van de kosten vergoed krijgen. Daarvoor trekt het kabinet 150 miljoen euro per jaar uit. Dus licht je buren in en kijk of je gezamenlijk een warmtepomp aan kunt schaffen. Dat scheelt jou en je buren misschien weer een paar maanden wachten.

Bron: https://www.ad.nl/binnenland/vanaf-2026-minstens-hybride-warmtepomp-verplicht-bij-vervanging-cv~aeeadbc3/