Burenoverlast: Hoe maak je het bespreekbaar?

Burenoverlast: Hoe maak je het bespreekbaar?

De zomerperiode is achter de rug. Gisteren was het nationale Burendag. Al met al een drukke periode met buitenspelende kinderen, klussen aan huis en tuin, barbecueën met het gezin. Waar we misschien niet altijd bij stilstaan, is dat buitenactiviteiten overlast kunnen veroorzaken bij buurtgenoten. Zijn de ergernissen opgelopen? Was er misschien overlast van het buurtfeest? Maak het bespreekbaar. Hoe voorkom je ergernissen? En vooral: hoe houd je de relatie met je buren goed?

Contactmomenten

Het klinkt eenvoudig: zorg voor een goede relatie met je buren. Maar niet iedereen heeft behoefte aan een hechte burenband. Toch is het een kleine moeite om je buren even vriendelijk te groeten of om af en toe even een praatje met ze te maken. Deze kleine contactmomentjes scheppen verbinding, waardoor er minder snel ruzie ontstaat. Als er dan eens burenoverlast is, is het gemakkelijker om dit bij je buren aan te kaarten.

Klussen in je huis en tuin

Ook als je iets aan de tuin, schutting of buitenkant van je huis wilt doen, is het verstandig om je buren eerst even in te lichten. Je voorkomt daarmee eventuele ellende wanneer je dit eerst met elkaar bespreekt. Leg voor wat je plannen zijn en waarom je hiervoor gekozen hebt. En geef je buren de mogelijkheid hierop te reageren.

Feestje?

Ben je van plan een (tuin)feest te geven – als dit op termijn weer mogelijk is? Meld het bij je buren en maak er afspraken over. Bespreek wat je kunt doen om de geluidsoverlast binnen de perken te houden. Spreek bijvoorbeeld een eindtijd af en vraag aan je buren of ze willen aangeven wanneer het te luidruchtig wordt. Wat je natuurlijk ook kunt doen: je buren uitnodigen voor het feest!

6 tips om een burenruzie te voorkomen

  1. Ook al ben je geïrriteerd of boos, probeer vriendelijk te blijven. Breng je probleem rustig onder de aandacht en laat merken dat je het graag op wilt lossen.
  2. Stoor je je ergens aan, bespreek het direct met je buren. Zo lopen de irritaties niet (nog) hoger op. Benader ze persoonlijk; niet met een (anoniem) briefje door de brievenbus.
  3. Bedenk goed waaraan je je precies stoort, dan kun je jouw klacht duidelijker overbrengen. Erger je je bijvoorbeeld de hele dag door aan harde muziek of alleen ’s avonds?
  4. Noem niet alleen de punten die je storen. Leg uit dat je jouw buren ondanks de overlast nog steeds waardeert.
  5. Als je met een klacht bij je buren komt, moet je niet verwachten dat je met open armen ontvangen wordt. Geef ze de tijd om het te laten bezinken en erop te reageren.
  6. Zoek samen naar een passende oplossing. Is er een aanpassing nodig waarbij je buren een extra paar handen kunnen gebruiken? Bied je hulp aan.

Help! Ruzie! En dan? 

Helaas lukt het niet altijd om de relatie met je buren goed te houden. Dat is heel vervelend, want een burenruzie kan je dagelijkse rust flink verstoren. Wat te doen als de gemoederen hoog oplopen? 

1. Las een ‘wapenstilstand’ in. Daarmee creëer je rust in de conflictsituatie. Wie weet komen jullie op een later moment alsnog tot een oplossing (ook al is dat nu ondenkbaar).

2. Zet buurtbemiddeling in. Een buurtbemiddelaar is een vrijwilliger uit de buurt die getraind is in het oplossen van conflicten tussen buurtbewoners. Buurtbemiddeling aanvragen kan via de gemeente. Woon je in een huurwoning? Dan kun je ook de woningbouwcorporatie om advies vragen.

3. Bel de politie als het uit de hand loopt. Schakel de politie pas in als het uit de hand loopt en je je niet meer veilig voelt. De wijkagent kan dan als bemiddelaar optreden. 

4. Maak gebruik van je rechtsbijstandverzekering van Univé. Meer dan 200 juristen van Univé Rechtshulp staan klaar om je te helpen. 

Probeer het eerst zelf

Laura Hagens is jurist bij Univé Rechtshulp en behandelt regelmatig burenzaken. Laura: ‘De meeste burendiscussies die bij ons gemeld worden, gaan niet zozeer om overlast door huis-tuin-en-keukengeluiden. Vaak gaat er iets anders aan vooraf, waardoor dit uiteindelijk wél een probleem wordt. Denk aan discussies over te hoge schuttingen en overhangende bomen die te dicht op de erfgrens staan. Wat ook veel voorkomt, zijn verbouwingen die inbreuk maken op iemands privacy. Geluidsoverlast, en ook geuroverlast, zijn juridisch gezien lastige onderwerpen. Want wanneer is iets echt overlast?’

Als Laura een zaak krijgt, treedt ze in eerste instantie op als bemiddelaar. ‘Ik adviseer cliënten wat ze kunnen ‘berichten’ aan hun buren, maar blijf zelf op de achtergrond. Als een kwestie nog niet te ver uit de hand is gelopen, dan lukt het vaak wel om het op deze manier op te lossen.” Ze benadrukt in haar bemiddeling altijd het belang van een goede burenrelatie. Maar wat als de situatie al is geëscaleerd? “Dan maak ik mijzelf ook kenbaar bij de buren en treed ik namens de cliënt op als jurist. Maar houd daarbij in gedachten: ook al heb je juridisch gelijk; als je serieuze stappen onderneemt, zal dit de relatie met je buren niet ten goede komen. Probeer het daarom altijd eerst zelf op te lossen.’

__

Bron: https://www.unive.nl/blog/burenoverlast