7 manieren om te voorkomen dat je wordt opgelicht op WhatsApp

7 manieren om te voorkomen dat je wordt opgelicht op WhatsApp

“Hé mam, dit is mijn nieuwe 06-nummer.” Veel mensen zullen wel eens zo’n berichtje hebben gekregen of kennen iemand die dat heeft. Vrijwel altijd gaat het om criminelen die zich voordoen als een familielid of een goede vriend, en vervolgens zeggen acuut geld nodig te hebben. Online oplichters worden steeds slimmer en kunnen duizenden euro’s verdienen aan mensen die in hun trucs op WhatsApp trappen. Hoe zorg je ervoor dat je geen slachtoffer wordt? Wij zetten zeven tips op een rij die je beschermen tegen oplichters op WhatsApp.

1. Bel altijd als iemand je om geld vraagt op WhatsApp

Het is misschien een open deur, maar lang niet iedereen doet het. Of je nou van een onbekend of een bekend nummer een bericht krijgt met een dringend hulpverzoek, bel altijd om zeker te weten of diegene echt de bekende is die hij of zij zegt te zijn.

2. Vertrouw niet op voice memo’s

Krijg je een voice memo en herken je de stem, dan weet je wel dat het echt de bekend is, toch? Helaas is dat niet altijd het geval. Criminelen zijn er zelf achter gekomen dat mensen vaak om een voice memo vragen om zeker te weten dat ze niet met een oplichter te maken hebben. Inmiddels zijn de oplichters hen te slim af en bellen ze de mensen die ze nadoen gewoon op zonder iets te zeggen. Als mensen dan “hallo, hallo” zeggen, nemen ze hun stem op en sturen ze dit vervolgens naar de persoon die ze proberen op te lichten. Niet alleen vertrouwen op een opname dus.

3. Maak geen geld over via een link op WhatsApp

Je zal waarschijnlijk regelmatig een Tikkie sturen of krijgen en er niet raar van opkijken als iemand je een betaallink stuurt om geld over te maken. Maar let altijd op, zeker als je niet honderd procent zeker bent van wie of waarvoor het is. Oplichters kunnen door phishing (inloggegevens verhalen door een valse website te gebruiken) via betaalverzoeken toegang krijgen tot je bankrekening en zo makkelijk grote bedragen naar zichzelf overmaken.

4. Weet wat er op internet te vinden is over jou

Fraudeurs houden social media nauwlettend in de gaten om zich geloofwaardig als een bekende voor te doen. Weet degene met wie je aan het appen bent de namen van familieleden of je woonplaats? Ga dan altijd na of dit misschien op internet te vinden is voordat je ze vertrouwt.

5. Stuur nooit zomaar een (verificatie)code door

De gouden tip: stuur nooit codes door. Als ze je vragen ‘even snel’ een code door te sturen moet je altijd even twee keer kijken, ongeacht wie het aan je vraagt. Het kan zo maar een oplichter zijn die een account van een collega of familielid heeft gehackt. Want als ze eenmaal de gegevens via de code hebben ontvangen kunnen ze in je account en bij je contactgegevens die ze vervolgens gebruiken om geld van bekenden af te troggelen. 

6. Stel een tweestapsverificatie in

Het is erg verstandig om een tweestapsverificatie in te stellen op je WhatsApp-account om te voorkomen dat je gehackt kan worden. Hierdoor kies je een extra persoonlijke code die je moet invullen bij het instellen van WhatsApp op een nieuwe telefoon, naast de verificatiecode. Met alleen een verificatiecode zal het criminelen daardoor niet meer lukken om je account over te nemen.

7. Zet een wachtwoord op je voicemail

Wat veel mensen niet weten is dat je een verificatiecode ook naar je voicemail kan sturen. Je krijgt dan een gesproken bericht met de code erin. Ook vanaf een andere telefoon kan je voicemail afgeluisterd worden. Dus als je je voicemail niet beveiligd hebt, kunnen criminelen zo óók aan je verificatiecode komen om je WhatsApp hacken. Je kan daarom een wachtwoord instellen om je voicemail te beveiligen, zodat alleen jij je voicemail kan afluisteren.

Bron: https://pointer.kro-ncrv.nl/8-manieren-om-te-voorkomen-dat-je-wordt-opgelicht-op-whatsapp